Fruktens vara eller inte?



Har fått några kommentarer men även privata meddelanden angående mitt inlägg om GI och LCHF.

Emma skrev att man med LCHF hamnar i ketos, ett slags svältläge där kroppen alltså tror att den är i svält och att det är en anledning till att man inte blir hungrig.
Ketos innebär att kroppen inte får tillräckligt med kolhydrater och glukos för att få sin energi därifrån och därför tar energi från fett istället.

Min kära vän Karin sms:ade mig och vi hade en lång sms-diskussion. Hon har gått på LCHF sedan februari och både fått en rad minskade problem och mår mycket bättre enligt egen utsago och tyckte definitivt att jag skulle köra på det.

Jag är tveksam alltså. Ketos vet jag inte om jag tycker att det låter sådär jättebra egentligen. Visst det är inte ett farligt tillstånd men på något vis känns det ändå fel att sätta sin kropp i svältläge.
Sen är det ju det där med att inte äta frukt som gör att jag känner att jag inte vill köra LCHF fullt ut. Jag äcklas dessutom lite av hela denna grej med så mycket fett. Eller alltså äcklas är kanske ett lite starkt ord, men det tar mig faktiskt emot att äta så mycket fett och grädde och sånt som man bör göra i denna diet.

Att vara utan kolhydraterna gör mig ingenting. Och kanske gör det då att den frukt jag då äter går snabbare till mitt blodsocker, då det kanske blir som en sockerchock, kan det vara så? Det känns liksom rätt och nyttigt att äta frukt och grönsaker och kött och mejeriprodukter på det sätt jag gör nu. Kan definitivt tänka mig att ta bort havregrynsgröten och därmed inte äta några kolhydrater utan problem. Men frukten känner jag är bra. Jag vet inte jag kanske är onödigt envis vad gäller detta. Hjälp!


Kommentarer
Postat av: Sverker

Hej Amanda!



Kul att du funderar på LCHF. Jag har läst en del böcker och själv ätit både strikt LCHF och mer vardagslågkolhydrat och kan inte låta bli att komma med försök till svar på dina funderingar, men allt står egentligen på Kostdoktorn.



Ketos är ofarligt. Det är missvisande att kalla det ett svältläge. När du svälter av brist på mat, som vid svältbantning, stänger kroppen ner för att spara energi och du kan bli seg, trött och frusen. I ketos är din kropp helt nöjd med att bränna fett och proteiner. Du har ofta högre energinivå än annars.



När du äter väldigt lite eller inga kolhydrater håller kroppen blodsockret på normal nivå dels genom att ta av glykogenlagren, dels genom att omvandla fett och protein till blodsocker. Det senare är ineffektivt, så när glykogenet är slut tillverkar levern ketoner av fett. Ketoner är små molekyler som kan användas av kroppen ungefär som blodsocker.



Ketos är antagligen lika normalt för kroppen som icke-ketos. Traditionella eskimåer och en del andra jägarfolk var förmodligen i ketos i nästan hela sina liv. Våra stenåldersförfäder före jordbrukets tid bör också ha varit i ketos hela året utom en kort tid när det fanns frukt och bär. Det känns inte särskilt troligt att vi skulle hunnit förlora deras förmåga att må bra med ketos - och folk som är i ketos upplever sig själva må bra.



Från ketos till fruktfrågan. Den kräver ett litet omtjat om varför man skall alls äta LCHF. Först tre allmänna stycken bakgrund.



När vi sover och rör oss lugnt bränner kroppen huvudsakligen fett. Efter att vi ätit kolhydrater utsöndrar kroppen insulin, som stänger av fettförbränningen och trycker in sockret i cellerna. Högt blodsocker är giftigt, det måste undan. Om det bara är lite kanske det hinner brännas genast. Musklerna och levern kan spara en del som glykogen om lagren inte redan är fulla. Resten omvandlas till fett, inte minst i fettcellerna som inte själva bränner så mycket. När vi smält maten försvinner insulinet och kroppen skickar ut och börjar bränna fettet den nyss sparade.



Fettet i cellerna är alltså en mycket fiffig buffert där energin lagras tillfälligt för att förbrännas senare, framför allt under resten av dagen. Fettet är det viktigaste bränslet. Vid hård ansträngning bränner musklerna hellre socker, eftersom fettförbränningen kräver mer syre. Behövs det extra socker från ett hårt pass tas detta från glykogenet. Resten av tiden, t ex under en promenad, går musklerna mest på fett.



Om man småäter kolhydrater utsöndrar kroppen hela tiden insulin och hindras från att bränna fett, som bara lagras och lagras. Man blir också tröttare utom precis efter man småätit eftersom kroppen inte har tillgång till sin energireserv.



Ok, mycket allmänt snack, men nu är vi nära fruktpoängen.



Många får fel på sin insulinreglering. Cellerna tröttnar på att ta emot allt socker och kräver mer insulin för att öppna sig (insulinresistens). Kroppen måste bli av med det för höga giftiga blodsockret och drar på ännu mer insulin. Systemet rubbas och kroppen överreagerar på även små intag kolhydrater med för stora mängder insulin och kroppens chanser att bränna fett blir ännu mindre. Vid det laget är man oftast överviktig och har ett slags förstadium till typ-2-diabetes.



Nu till frukten.



Har man ett övertaggat insulinsystem kan även en liten frukt trigga mycket insulin och stoppa fettförbränningen i flera timmar. Det är också - faktiskt - i stort sett poänglöst att äta frukt. De innehåller väldigt lite vitaminer eller något annat du behöver, mest bara socker. Näringsrik mat som ägg och lever innehåller fler och mer vitaminer och andra nyttigheter.



Poängen med strikt LCHF är att minimera insulinutsöndringen och ge kroppen en chans att åter bränna fett på ett helt normalt sätt. Det är många som behöver vara väldigt strikta för att kunna fungera normalt.



Mitt råd är att testa att under några veckor helt låta bli frukt, havregryn, mjölk och fil som ju har mycket mjölksocker och all annan mat med märkbara mängder kolhydrater. Vissa måste vara försiktiga även med andra mejeriprodukter.



Var inte rädd att äta mycket fett. Det är nyttigt och gott och LCHF fungerar inte alls om man inte gör det. Det är därifrån energin skall komma. Kroppen måste åter lära sig att bränna fett.



Mer och bättre information på Kostdoktorn!



--Sverker

2011-12-02 @ 21:58:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0