Klänningsplanerande

Min slappardag har inte riktigt varit så slapp som jag först tänkte. Jag tänkte mig en rejäl slappardag med att ligga på sängen och typ göra inget. Riktigt så blev det inte, men jag har inte överansträngt mig i alla fall.

Vid fikat ringde min moster och hade fått bensinstopp typ en mil från oss. Så jag fick ta bensindunken i högsta hugg och bege mig iväg för en räddning! Sen åkte vi till Hemse och tankade på en gång, så hela historien tog faktiskt en hel timme.

Väl tillbaka var Anna redan hemma hos oss så vi fikade lite och sen drog jag och Mamma med oss Anna och moster Lotta till loppisen som vi inte plockat ned än och dem gjorde båda två lite fynd! :)

Annars har jag haft stor hjälp av Anna idag då vi diskuterat både det ena och det andra men allra mest bröllopsklänning faktiskt! ;) Anna var ju med när jag köpte startkitet till klänningen och sen dess har det faktiskt inte hänt så mycket. Idag har vi dock planerat det mesta så nu skall bara allt material införskaffas och sen är det dags att sätta igång. Det är mycket pill som kommer att ta lite tid och tiden rinner iväg vill jag lova!



Jag fuskar lite igen och bjuder på en tjuvkik, lista ut vad det är ni! ;)

Jag har även pratat med min underbara allra käraste sötaste och gulligaste Jihed ikväll och fått höra hans röst. Saknar honom så in i bomben hela tiden!!! Nu är det snart bara en månad kvar tills vi ses igen!! Längtar oerhört!! Min älskade!! <3

Mekkas fastetider

Idag har jag en slappardag. Eller rättare sagt jag har inge krävande måsten idag. Vilket är skönt. Riktigt skönt!
Jag började dagen med en rejäl sovmorgon, gick upp vid halv elva. Sen satte jag mig och läste bloggar och lyssnade på en föreläsning om Islams budskap via bilal.se.



Bilal.se är en väldigt bra sida där flera predikningar och föreläsningar om Islam, Islams olika delar och budskap ligger uppe som man kan lyssna på.
Islams budskap som jag lyssnade till idag bär ju en väldigt stor rubrik, det är mycket som ryms under dem orden. Föreläsningen fokuserade mycket på vad muslimer ger för budskap med sina handlingar till icke muslimer. Väldigt intressant och lärorikt. Mycket vikt lades även vid vänligheten och respekten mellan människor inom Islam. En poäng är även att muslimer är muslimer, dem är inte Islam. Muslimer kan göra misstag och fel som inte är förenade med Islam. Inte tvärtom.

Sen var min plan att ut och jogga men just då kom det en störtskur så det fick bli ett Zumba-pass här hemma. Nu har jag precis duschat och skall gå ut och fika med Morfar och så kommer Anna närsomhelst! :)

Senare skall jag åka iväg och handla lite inför Ramadan som börjar imorgon. Har bestämt mig för att fasta efter Mekka's bönetider. Det har varit på diskussion i flera forum och bloggar jag läser, då vi i Skandinavien i år får så långa fastedagar om man skulle kunna fasta enligt Mekka istället. Jag har bestämt mig för att göra detta, dels för att det är första gången jag fastar och för att jag ännu inte konverterat och är muslim ännu.

En liiiiiten update

Jag skall bara kika in här och säg hej en snabbis. Blir inte något vidare givande inlägg just nu. Är för trött. Har kollat det väsentliga, dvs fejan och bloggar och skall nu ringa Jihed innan jag stupar i säng. Imorgon skall jag ha sovmorgon och sen inte göra så värst mycket på dagen heller. Skall försöka få en bättre förståelse för bönen med lite bra länkar jag blivit tipsad om. Och så måste jag handla och förbereda mig för Ramadan. På måndag är det dags. Spännande!

Godnatt!!

Tomtegubben i Åbo slott är en liten liten ...

20110730841 (MMS)

Tomtegubben i Åbo slott är en liten liten bok jag hittade i en av kassarna idag. Den är lite rolig för den köpte jag när vi var på vår första klassresa utomlands med Föremålsantikvariska programmet 06. Vi åkte runt i Finland och besökte bland annat Åbo slott. Dem hade en jättefin butik med riktigt bra sortiment av böcker inom antikviteter och kulturvård som mina klasskompisar köpte på sig. Jag å andra sidan gick runt i butiken ett bra tag tills jag nästan var sist kvar. Sen slog jag till. När jag kom ut på borggården med min lilla lilla påse såg folk förvånat på mig och undrade vad jag köpt för spännande. Jo denna kvalitetslitterära bok! :)


Missinassa är inte till salu! Dock fick vi...

20110730840 (MMS)

Missinassa är inte till salu! Dock fick vi frågan ett par gånger igår, hur mycket Picasso kostade. Men han var inte till salu igår! Och inte annars heller ;) Dagens två första besökare handlade för den enorma summan av fem kronor! Vi får väl se om det kommer någe folk idag.


Fredag den 29:e

Loppisen har gått bra idag! Vi har haft mer folk än vi förväntat oss och trots att vi har priser som är mycket lägre än underkant har vi fått in lite pengar. Vi kör på imorgon oxå och jag tänkte jag skulle kolla igenom mina porslinslådor tills dess för att se om jag kan få med något därifrån.

Jag var dock tvungen att lägga mig och vila en timma innan jobbet i eftermiddags. Har slitit som ett djur med allt fixande före loppisen med kassar hit och dit och iordnings-ställande. Men det är underligt, för jag kan vara helt slut när jag är på väg till jobbet, verkligen känna att jag inte har någon som helst lust. Men så när jag väl varit där en timme eller liknande, så går det hur bra som helst. Jag får nästan energi av det där ställer ibland, känns bra! Hoppas bara jag kan få vara kvar och få en del timmar i höst också! Inshallah!

Imorgon är dagen precis likdan som idag. Först är det loppis och sen jobb på kvällen. På söndag däremot hade jag planerat in en sovdag. Vilket jag behöver. "Syster" Anna kommer komma förbi vilket är kanon för jag behöver lite hjälp med en speciell grej från henne ;)

Nu skall jag ta och ringa Jihed och sen skall jag läsa några till sidor ur Bönehandboken. Har inte alls full förståelse för hur bönen går till. Olika sätt vid olika tider och utförs på arabiska och en del av delarna har jag koll på, men skall försöka få lite bättre koll helt enkelt.


Välkomna!

20110729836 (MMS)

Välkomna!


Kom på LOPPIS!!!

Nu är det nästan helt färdigt för loppis här hemma på Hallvards imorn. Jag och mamma har plockat och fixat och det mesta är nu uppställt i garaget. Jag har redan skrapat ihop 140:- på försäljning till Morfar och Elli som kom förbi, men hoppas på att se lite mer saker försvinna från gården imorn!

Loppis på Hallvards
Fredag + Lördag 10-17



 

Puttinuttigt

Först och främst måste jag bara visa dessa bilder på den otroligt söta lilla Jihed ;) Vi pratade som sagt på msn i eftermiddags och både hans och min uppkoppling spelar allan ibland och då hakar sig bilderna. Hans bild hakade sig i denna gull-pose :) Jag var tvungen att spara bilden och sen göra likadant själv ;)

 

Visst är det puttinutt-gulligt ;)

Dyra räkningar

Jag sitter och väntar på att lovely Jihed skall komma online på msn. Skall bli skönt att få prata lite ordentligt, se varandra och dessutom slippa oroa sig för kostnaden. Annars ringer vi visserligen varandra varje dag. Vilket är den största anledningen till att min mobilräkning är så obegripligt hög. Men jag har känt att jag behöver det. Jag behöver få prata med honom om både viktiga och oviktiga saker, jag vill ha den dagliga kontakten med honom. Utan den skulle jag bli knäpp.

Nu kom han online så nu har jag viktigare saker för mig än att blogga :)

Såhär mycket mygg får man i sitt sovrum om...

20110728827 (MMS)

Såhär mycket mygg får man i sitt sovrum om man lämnar fönstret öppet och lampan tänd. Usch! Jag väljer att sova i den andra sängen som står i mitt rum för att undvika myggen, blää! Godnatt! :)


Läs - Jag <3

Bloggtips!!



Jag är en sökare. Det är flertalet människor som sagt det till mig. Idag har jag sökt mig till en ny blogg som jag härefter kommer följa så troget. Det är Jag <3 -  Vilket är Anna-Maria som bloggar bakom tangenterna. Hittade hennes blogg när jag snurrade runt på lite andra muslimska bloggar och vips så hamnade jag på hennes.
Jag har redan kommenterat hennes blogg och skrivit att jag gillar den rejält, men framförallt så känner jag att jag funnit en syster, om inte ännu i tro så i mänsklighet (som hon själv formulerade det).
Så jag tipsar er verkligen att läsa denna blogg!!! Bra skribent med bra blandning på vardagliga och funderar-inlägg. Läs!

Jag läser många muslimska bloggar just nu. Jag gillar att läsa om och av människor med samma syn på livet och i vissa fall om deras historier som kan likna min. Jag känner dessutom att många av deras inlägg hjälper mig på olika sätt, dels att förstå och söka svar eller att hitta vidare till andra svar. Sen är det alltid intressant att läsa om andra människor syn på livet och deras historier. Me like!!


Ledig?

Idag har jag ju varit ledig från jobbet som ni kanske förstått. Fast så mycket ledig har jag ju inte varit. Det är lite intressant det där att man alltid har en lista med saker man skall göra när man är ledig, så man nästan springer runt ännu mer hemma och bråkar och stökar än på jobbet.
Idag har vi ju rensat som ni redan vet och nu står en del av det ute i garaget i väntan på att bli upppackat igen till loppisen. Det har som ni ser blivit en hel del!!



Vad vi har jobbat mest med idag är att rensa bokhyllor. Och mest är det faktaböcker och klassiker som blivit sparade. Vi har faktiskt klarat av en hylla som täcker en halv vägg, en vanlig bokhylla samt mammas stora vitrinskåp som var packat med böcker. Nu är det halvtomt:



Som ni ser är tre sektioner påd en övre delen tomma, så där skall jag nu ställa in dem saker som jag har stående i min Expedit-hylla från IKEA.



Detta för att Vitrinskåpet står i den del av huset som jag och Jihed skall husera i senare. Så därför åker mina grejer in i Vitrinskåpet. Och så är planen att så småningom flytta Ikea-hyllan till mammas syrum. Det är ommöblering och omorganisation på hög nivå som ni märker. ;)

Idag har jag även gett mig på projektet "tvätta ihop ylle-tunika". Jag stickade nämligen en skitsnygg tunika i ekologisk gotländsk ullgarn för ett bra tag sen. Jag har dock inte använt den så himla mycket eftersom när jag har den på mig så förstoras den och tappar formen rejält. Problemet är att jag har stickat för löst och därmed går den ut sig vid användning. Tidigare har jag tvättat den för hand, och även vågat mig på att tvätta den kallt på ylleprogrammet i tvättmaskinen utan något som helst resultat. Idag har jag vågat mig på att tvätta den i 30c grader på ylleprogrammet i tvättmaskinen. Den ligger nu utsträckt på min säng för att torkas så får vi se. Om inte detta funkar så ger jag mig på det vanliga 30 graders programmet, oj oj oj, spännande! :P


Rensning på hög nivå

Mamma och jag har ett projekt under sommaren. Och det är att rensa bland alla grejer vi har här hemma, läs mamma har här hemma :P Och jag måste säga att det går framåt. Idag har vi rensat ut minst 20 kassar böcker ur mammas bokhyllor. Min mamma är lite av en hamster, alltså hon samlar på sig en massa saker och framförallt böcker. Vi rensade ju även hennes garderob full med tyger, garner, tavlor och diverse andra kreativa material häromdan och igårkväll tog vi garderoben och utrymmet under trappen. Det går framåt!!
Vi har även bestämt oss för att ha en loppis för att bli av med grejerna vi rensar. Det mesta är nämligen fullt fungerande och i bra skick, det är bara så att vi inte har plats för alla saker. Så vi skall ha loppis här hemma på gården nu fredag-lördag så är ni i krokarna kom förbi!!! Det som inte säljs på loppis kommer skänkas till välgörenhet. Och jag skall påpeka att det som är skräp det slänger vi, så det är en hel del bra saker man kan hitta!

Loppis på Hallvards
Fredag och Lördag 29 + 30 juli
Från kl. 10:00

KOM!!!!

Tawhid

Igår kväll innan jag skulle sova pratade jag med Jihed. Vi kom in på att prata om det faktum att jag försöker läsa Koranen så ofta jag kan. Han påpekade att det gäller ju inte bara att läsa, jag måste ju förstå vad det är jag läser. Alltså få en förståelse utöver själva texten. Och det har han alldeles rätt i. Jag förstår oftast orden jag läser, meningarna och för det mesta innehållet. Men i ärlighetens namn får jag inte alltid grepp om hela innehållet i suran eller den grundliga meningen. Det är därför viktigt att vända sig till de som studerar Koranen och deras förklaringar, utläggningar och diskussioner. Det är vad jag har gjort ikväll. Jag har läst mycket om Tawheed. Otroligt enkelt förklarat är tawheed den främsta pelaren i Islam. Nämligen monotismen, att man tror på endast Allah och inte sätter någon vid Hans sida. Även Kristendomen brukar anses vara en monotistisk religion, enligt Islam är den inte det genom treenigheten (Fadern, Sonen och den Heliga anden). För er som vill ha en grundligare förklaring föreslår jag att läsa denna text om Tawhid på islamguiden.com. Vill man ha en lite snabbara förklaring, dock inte i närheten lika grundlig kan man faktiskt läsa Wikipedias förklaring.

Vardag

Idag har varit en sån där dag där det inte händer speciellt mycket. Dagen har löpt på i otroligt vardaglig mak. Jag jobbade dag för typ första gången på hela sommaren. Vilket jag överlevde ;) Sen väl hemma rensade vi en mindre garderob och städade upp. Sen blev det träning. Sen ridningen i söndags har jag haft sådan enorm träningsvärk och idag kunde jag knappt gå. Men nu efter träningen är det mycket bättre. Idag blev det joggning i 20 min och sen Zumba Flat Abs i 20 min. Efter träningen gjorde ja något jag inte gjort på hela sommaren, jag gick ut till morfar för att hänga framför tv:n. Vi såg på Allsång på Skansen och sen skulle mamma se Kommisarie Montalbano som jag snällt somnade till i soffan.
Nu gör jag min dagliga check på internet, sen skall jag ringa Jihed och sen skall jag sova! Länge!

Okunskap skrämmer

Jag har ju den senaste veckan publicerat en del av dem funderingar jag skrev ner om delar av Islam när jag var i Tunisien i våras. Jag skrev även att jag skulle försöka komma med en uppdatering kring mina funderingar nu.

Idag
Jag försöker läsa Koranen varje dag. Det är inte alltid det blir av. Mestadels för att jag vill vara koncentrerad och få full förståelse när jag läser och därför väljer att inte läsa när jag är för trött och inte kan koncentrera mig. Ramadan närmar sig med stormsteg. Nu är det en vecka kvar. Det är med blandade känslor jag försöker komma på hur jag skall lägga upp mina dagar. Jag oroar mig inte för att jag inte kommer att klara av det. Kanske är det att ha för höga förväntningar på sig själv. Det jag oroar mig lite för är ifall jag skall börja det nya jobbet och då jobba dygnspass . Men vi får se helt enkelt. Sen påminner jag mig ofta om att det är ju ingen vanlig fasta. Det är inte så att jag undviker mat och dryck bar för ros skull. Ramadan är ju så otroligt mycket större än bara fastan från föda. Traditionellt läser man hela Koranen under Ramadan. Detta skall även jag försöka med. Nu har jag läst delar hittills. Dessa kommer jag läsa om och sen även läsa resterande delar.
Hijaben eller slöjan är inte en del jag funderar så mycket på längre. Inte i samma utsträckning som dem funderingar jag skrev i Tunisien. Jag är fortfarande attraherad av hijaben och dess innebörd dock.
Jag råkade nämna på våran senaste släktmiddag att jag funderade på att gå ur Svenska Kyrkan. Jag fick en ordentligt sträng blick av mormor kan jag meddela. Min kära mormor som blev så glad när jag valde att döpa mig för ca två år sedan. Nu kommer hon med en del spydiga kommentarer. Senast hade hon kommenterat till mamma huruvida min bröllopsklänning skulle dölja hela min kropp och bara ha nät för ansiktet. Hade jag varit närvarande kunde jag upplysa henne om att så inte är fallet. Mamma valde att inte ens ge sig in i diskussionen med henne. Min far har ju redan tydligt visat sin åsikt genom att för flera månader sedan frågat med spydig röst om jag inte tagit på mig burka, blivit fastkedjad vid spisen och blivit könsstympad ännu. När det gäller mormor är jag rätt så säker på att hon är lite rädd och ovan vid tanken på en muslim i familjen och att hon nog ändå har en del fördomar. Fördomar är framförallt det min far har. Men jag tror mest det handlar om okunskap. Min dragning till Islam har sin grund i flera saker. Jag har varit tydlig med att jag vill ha så pass full kunskap om så mycket som möjligt innan jag konverterar om så blir fallet.
I samma veva som jag skrev mina tidigare funderingar skrev jag ned en del punkter i ett dokument jag döpte till Varför Muslim. Följande punkter som redan blivit publicerade stod då högst i dokumentet: 

Det ger mig en ro som jag inte har upplevt förut. En stillhet som är uppfyllande och en närhet till Gud.
Det är ett konsekvent troende som har vackra obligatoriska påbud som är ett måste men ett måste för ditt bästa.
Det jag hittills har läst och lärt mig överensstämmer med min syn, det är självklara och tydliga svar som jag finner på mina frågor.

Dessa punkter gäller fortfarande. Jag har fortfarande funderingar som kommer och går och flertalet företeelser och delar av Islam som jag inte känner till och långt ifrån har full förståelse kring. Men dag för dag lär jag mig mer och mer.

Jag kan bli skrämd av mina näras reaktioner och förutfattade meningar. Inte för att jag själv är rädd för att hamna i det fokkuset. Det är inte alls det som skrämmer mig. Utan för att det är åsikter och tankar jag inte hade den absolut blekaste aning om att dem hyste. Hunden må vara människan bästa vän, dess största fiende är okunskap!


S.O.V.A!

Jag känner mig som en zombie idag. Jobbade inatt och var faktiskt ganska trött redan då. Sen skulle jag iväg på ett jobbmöte inne i stan vid elva idag så jag sov i ca 2,5 timme innan det var dags att gå upp igen. Mötet gick bra och nu får jag vänta på att dem hör av sig. Det är ett vikariat som PA (Personlig Assistent) för en brukare i Visby som verkar superhärlig, så nu får vi se om brukaren anser detsamma om mig ;)
Jag stoppade även förbi Expert innan jag lämnade stan för att låta dem köra en uppdatering på min mobil. Senast jag var i stan pratade jag lite med dem om att min mobil lever sitt eget liv och att jag har problem med batteri och lite annat, och då trodde dem att en systemuppdatering skulle hjälpa, så idag äntligen blev det av! Vi får se om det har hjälpt, hittills är det inga problem i alla fall :)
Väl hemma igen har jag inte gjort så mycket. Fikat med mamma och morfar och sen sovit. Helt galet trött var jag! Fortfarande slut i kropp och knopp från gårdagen som verkligen tog knäcken på mig, och så sömnbrist från natten och morgonen. Nu har jag tvingat upp mig för lite mer än en timme sedan för att få i mig lite mat och för att jag skall kunna sova senare inatt. Imorgon jobbar jag nämligen ett dagspass och börjar på jobbet kl 07:00!!! Helt galet! Så jag måste sova ordentligt inatt. Skall nog ta och gå ut till morfar och se om han har lust att se på film med mig, har Chicago hemlånad av en kompis och känner mest bara för att mysa lite.

Ridning

Idag har jag varit i Havdhem och ridit min mosters häst Åke i hennes ställe. Jag tog med mig fröken Elli också som fick prova lite westernridning för första gången i sitt liv. Både jag och elli känner dock redan av denna eftermiddag. Jag är helt slut. För att inte tala om hur mina innerlårsmuskler känner sig. Det är spännande att man verkligen använder muskler när man rider man aldrig använder annars. Ni får en liten bildbombning från idag :)

(Btw om ni oroar er eller bara sådär funderar över tiderna för mina inlägg så är dem alltid tidsinställda när jag jobbar natt, så jag sitter inte och bloggar på jobbet :P )









 











 


Hijab-funderingar

Troligtvis den sista publiceringen från dagboksfunderingarna i våras kring delar av Islam. Inser att mycket fokus varit på slöjan och hijab. Skall försöka återkomma med lite aktuella funderingar inom en snar framtid. Håll tillgodo.

Idag den 27 maj 2011 har jag tagit på mig slöja för andra gången. Jag är ännu inte muslim. Men jag vill känna hur det känns. Och som jag skrivit tidigare känner jag mig trygg i slöjan. Visst jag bär den bara hemma, och på förmiddagarna när Jihed sover. Så det är en stund för mig själv. Så det är inte så att jag går ut i slöjan, vilket gör att jag kan ju omöjligt veta om jag skulle känna samma sak bland folk, för jag är inte bland folk just nu. Men på något sätt så blir jag innesluten i ett lugn och en värdighet. En värdighet där ett av dem attribut som jag alltid sett som mitt vackraste döljs. Mitt hår har alltid varit my pride and joy. Vackert tjockt glänsande. Det har även varit det jag ändrat mest under min livstid när det gäller mitt utseende. Jag har färgat och klippt och fixat och stylat och allt möjligt. Att ta på mig slöjan ger mig ett lugn. Att läsa och diskutera slöjan ger mig en insikt i hur otroligt mycket tid och fokus folk lägger på sitt utseende. Jag är medveten om att hijab innebär mer än bara slöjan eller huvudduken som man också kan säga. Hijab innebär att täcka kroppen utöver ansikte och händer, det innebär att inte bära åtsittande kläder då man inte skall kunna skönja din kroppsform. Traditionellt sett bär man en robe kan man säga, en klänning som inte är figursydd alls och som går ned till golvet, och även en huvudduk som går ned över bröstet. Idag finns det en mängd olika tolkningar och anpassningar för och av muslimska kvinnor angående deras klädsel. Vanligast att stöta på i Sverige är antagligen att kvinnan bär västerländska kläder med viss anpassning för vad hon får visa och inte och en slöja på det. När jag tänker på hur jag kommer att klä mig om jag väljer att bli muslim är detta sättet. Jag är västerländsk, svensk och har en svensk tradition i min klädsel, är starkt medveten om tillverkning av kläder och skapandet när det gäller textilslöjd så för mig att totals skippa allt det och klä mig i arabisk traditionell dräkt vore falskt. Därmed absolut inte sagt att jag inte kommer att rensa i min garderob som den ser ut idag. Jag har kläder jag använder allt mindre hela tiden då jag inser att visa upp särskilda kroppsdelar är inte det som ger mig tillfredställelse i livet. Hur många gånger har inte jag gått på krogen i något jag tycker är skitsnyggt, och sedan hela kvällen koncentrerat mig på hur det sitter, vad det döljer och vad det inte döljer istället för att koncentrera mig på att njuta av mina vänners sällskap och dansa loss. Dessa kläder kommer att utgå ur mitt sortiment. Jag kommer att behöva se över vilka kläder jag kan använda och vilka som jag ska skänka bort. Och även i vilka kombinationer jag kan bära kläder. Jag kommer ju självklart även att behöva köpa in flertalet slöjor och ordentligt lära mig ett bra sätt att klä mig i slöja. Idag är den virad runt mitt huvud och fastsatt utan nålar som man annars vanligtvis använder. Jag är nöjd med resultatet för dagen, men känner att det kanske inte är helt optimalt. Självklart tänker jag på hur min omgivning kommer att reagera om jag tar på mig slöja. Man skall komma ihåg att jag bor på Gotland, ett litet område där alla känner alla. Då jag varit aktiv i Svenska kyrkan till viss del så är jag medveten om att folk kommer att ifrågasätta varför jag bär slöja och även ifrågasätta mitt val att bli muslim. Detta är något jag måste förbereda mig på. Men när det gäller just de yttre attributen som slöjan är jag helt övertygad om att jag kommer bli totalt utglodd, av alla. Och detta framförallt på ställen där jag spenderat mycket tid tidigare, som på högskolan. Och när den dagen kommer så får jag ta det. Det som blir aningens ironiskt är ju att då man bär slöja för att skyddas och för att ta bort fokus från det fysiska, så är det mycket det som kommer ske för min del. Folk kommer att se på mig just för att jag bär slöja. Detta tåls att ha i åtanke innan jag gör valet att bära eller inte. Men hittills är detta den enda baksidan för mig att bära slöja.


Jag hatar när det blixtrar! Jag har nog al...

20110724793 (MMS)

Jag hatar när det blixtrar! Jag har nog alltid tyckt att det är obehagligt. Men det var sommaren för fem år sedan när riddaren Johnny Hoas avled då han blev träffad av blixten. Både johnny och hans familj var medlemmar i samma westernklubb som jag. Jag hade både ridit lektioner och tävlat med och mot hans döttrar. Det var en verklig chock när han gick bort. Än idag när jag läste artikeln i GA med hans fru Mari så känner jag obehag och får en klump i halsen. Man måste ta vara på livet för man vet aldrig vad som händer.


90-tals kjol



Igår när vi rensade i garderoben gjorde vi flertalet fynd. Ett av dem fynd jag uppskattat mest är denna kjol. Den bara skriker 90-tal med färger och allt! Den är enligt mig kanske inte världens snyggaste, 90-tal är inte riktigt så hett i mina ögon. Däremot är den helt otroligt makalöst behaglig att bära!! Frågan är bara om det är en kjol jag överhuvudtaget kan tänka mig att visa mig i bland folk?! Jag funderar starkt på att färga den just för att kunna gå i detta tyg, men vad för färg? Svart? Blå? Grön? Ja det tåls att fundera på. Eller så är det bara så galet ful att det är charmig som den är?

Hijab, gemenskap och ramadan

Fortsättning på publikationerna av nedskrivna tankar från i våras.

Den 26 maj 2011

När man utför salat måste man som kvinna bära täckande klädsel, dvs bland annat slöja. Fem gånger om dagen måste jag alltså ta på mig slöjan under bön. Rent praktiskt blir min tanke då att det verkar aningens omständigt att ta på och ta av slöjan, visst det är inte någon speciellt större ansträngning, men ändå. I flertalet av dem bloggar jag läser så är det muslimska konvertiter som har burit slöja efter dem konverterat men som nu valt att ta av sig slöjan. Dem ger sällan konkreta anledningar utan säger att dem inte är starka nog för att bära slöjan. Jag är inte alls dömande, för mig är dem fullkomligt fullständiga muslimer även utan slöjan. Men jag är nyfiken på vad det är som gör att dem väljer att ta av sig slöjan. Eftersom jag läser deras bloggar och därmed har en liten insyn i deras liv så vet jag att det inte är för att dem är svaga i tron, eller för att dem tvekar på att deras val att konvertera är rätt. Detta gör att jag kan tro att det inneburit svårigheter för dem i vardagen. Och som en person som har i åtanke att bli muslim och känner en dragning till att ta på mig slöjan så blir jag väldigt nyfiken på hur mottagningarna har varit för dem med slöjan på.

Sitter och ser på Aljezeera English där man rapporterar om ett serbiskt militärt överhuvud som blivit gripet efter flera års sökande. Han skall nu ställas inför rätta för bland annat en massaker på 7.500 muslimer. Jag vet inte vem denna man är, jag kan inte påstå att jag känner igen hans namn. Men när jag läste att ett av hans brott var en massaker på 7.500 muslimer så kände jag genast en behörighet. Det var en överraskande känsla. Jag är inte muslim. Jag umgås med muslimer och min blivande man är muslim. Och trots dagens oftast totalt snedvridna syn på muslimer som våldsamma och krigshärjande så är det ett fredligt folk vars religion fördömer våld. Oavsett vilken folkgrupp som blir utsatt för en massaker så är det självklart en tragedi. Men när det gäller människor som blir massakerade baserat på deras religiösa övertygelse så är det hemskt. Och det kändes faktiskt som det var ett brott mot mitt folk, mot människor jag har en gemenskap med.

Jag har nu i princip lärt mig hela Al-Fatiha, öppnings suran i Koranen, muntligt på arabiska. Jag känner dock att jag behöver jobba på att inse betydelsen av det jag säger och inte bara se det som en muntlig ramsa med stavelser. Jag känner en starkare och starkare dragning till att konvertera. Jag är dock fullständigt övertygad om att jag inte skall göra det valet förrän jag läst klart Koranen. Jag skall beställa Koranens budskap på svenska, det är en modernare översättning än den pocketversionen jag har, och har inte för avsikt att vara en korrekt bokstavlig översättning utan har för avsikt att översätta budskapet som Koranen förmedlar. Jag vill ha båda. Men nu känner jag att det kanske är enklare för mig att läsa denna som kanske gör att jag inte behöver fastna på formuleringar och engelska ord som jag inte förstår.

Jag sa för någon dag sedan till Jihed att jag vill fira Ramadan i år. Det vill säga fasta. Den muslimska fastan innebär att när solen är uppe så undviker man mat och vatten och andra förbjudna varor såsom cigaretter och alkohol. Det som kan innebära problem för mig är att jag under Ramadan jobbar, samt att jag kan ha en svårighet med att inte dricka vatten. Jag är inte övertygad till 100% att jag skall fasta, men det finns i mina tankar och ligger för övervägande.


Norge

Det är så fruktansvärt det som har hänt i Norge. Igårkväll tände jag detta ljuset för offren och deras familjer och det har varit tänt sedan dess och kommer brinna i flera timmar till. Det som hänt i Norge är en tragedi. Våra tankar är där idag.  


Städat garderob

Både igår på förmiddagen och idag på förmiddagen har jag och mamma rensat och städat i garderoben som tillhör hennes rum. Det har alltså i tunda slängar tagit en HEL dag att sortera, släng, spara och lägga på loppis-hög. Nu är det till och med dammsuget och flera hyllor lyser tomma. Det är så fint! Jag är så stolt både över mig själv men framför allt över mamma som har slängt så mycket. Min mamma är lite av en hamster som samlar på sig både det ena och det andra. Men nu är det rensat och så fint som sagt!! Igår morse när vi började kunde jag knappt komma in i garderoben för alla grejer som låg huller om buller överallt och se så ordningssamt det är nu :)

 

Mamma har målat en hel del under min barndom, så vi fick fram en hel del tavlor, men vi hittade även en del fotografier. Bland annat detta, på mig ;)




Bönen - Salat

Jag fortsätter med att publicera dem tankar jag skrev ned om Islam under min vistelse i Tunisien.

25 maj 2011
Att utföra salat verkar svårt. Idag har jag googlat och sökt på hur man gör. Imorgon skall vi åka hem till svärmor så hon kan skriva ned vad man säger i en rakah. Ikväll tänkte jag att jag skulle lära mig Al-Fãtîha på arabiska, eller åtminstone påbörja att lära mig recitera den delen. När man utför salat reciteras allt på arabiska. Det är alltså inte korrekt att utföra salat och be på svenska. Som muslim skall du be på arabiska, utantill. Jihed sitter just nu och skriver ner det på det fonetiska sätt jag lärt mig dem tunisiska ord jag kan. Utförandet av salat skiljer sig aningens åt för män och kvinnor, inte i recitationen, utan i hur man höjer och håller sina händer samt hur man sitter och hur man bugar. Som kvinna skall man även bära hijab och täckande klädsel när man utför salat. Som man skall man vara täckt från midjan och ner eller bära traditionell täckande dräkt. I salat utför man en rakah. Dem fem olika bönerna innehåller olika antal rakah. Den första bönen Sabah eller Fajr utförs när solen går upp och man gör då två rakah. Den andra bönen Zuhr utförs vid middagstid och man gör då fyra rakah. Den tredje bönen Asr  utförs på eftermiddagen och man gör då fyra rakah. Den fjärde bönen Maghrib utförs vid solnedgången och man gör då tre rakah. Den femte bönen Isha utförs på kvällen och man gör då fyra rakah. På fredagar går man oftast till moskén för att höra på predikan samt att utföra salat tillsammans med sin församling. Fredagen är alltså som dem kristnas söndag, den dag man går i kyrkan.

           

Kusin-dag

I torsdags hade jag och min kusin Erika en riktigt mysig dag! Vi åkte runt på ön och myste :) Det hela utgick av att kolla loppisar och besöka kermaiker.




Ett av våra stopp var hos keramikern Thord Karlsson i Lye, där Erika köpte en skål och jag blev förälskad i kaffekopparna på bilden nere till vänster. Jag gillar mest dem lite champagne-creme-färgade på hyllan i mitten näst längst till höger, men självklart gillar jag att man an mixtra färger.

Höjdpunkten på dagen var dock stoppet vid Etelhems krukmakeri! Utan tvekan!! Erika letade nämligen efter ännu mer skålar, men denna gång var det speciella skålar hon spanat in tidigare. Dem hade nu utgått ur sortimentet, men då vi fick prata med krukmakarn Thorleif Solberg själv så kunde han ordna en sådan beställning. Till slut hamnade vi själva i verkstan och det tog inte alltöfr lång stund tills Erika själv fick stå och göra den eftersökta dekoren och glasyren!! Helt sjukt roligt och smart av Thorleif, jobbiga kunder som skall ha special för helt enkelt göra det själva :P





Först fick hon doppa skålarna i den glasyr som kommer ge en gul botten.





Sen skulle hon stänka på en annan glasyr. Dessa prickar kommer att bli gröna i bränningen. Skålarna kommer alltså bli gula med gröna prickar. Då Erika åker hem inatt så kommer jag få åka och hämta dem i början av augusti och då lovar jag att ni får se resultatet!!

För ungefär en halvtimme sedan när jag pra...

20110721759 (MMS)

För ungefär en halvtimme sedan när jag pratat klart med Jihed och bara skall stänga ned datorn så klättrar helt plötsligt Picasso upp i knät på mig. Alltså han bokstavligen klättrade. Han kom och kravlade sig upp med båda framtassarna och när jag då lyfte upp framdelen kravlade han på med bakbenen. Nu ligger han snällt i min säng och myser. Tror han är lite social efter att få spenderat en del tid själv under kvällen då kusin Erika är allergisk. Han får gärna hålla mig sällskap när åskan slår.


Tankar om Islam

Jag försöker att varje dag läsa ett kapitel i Koranens budskap. Det blir ibland inte av tyvärr. Oftast av den anledningen att när jag väl sätter mig är jag alldeles för trött och får svårt att koncentrera mig och förstå budskapet. Jag måste läsa om verserna flera gånger och då tycker jag att det är bättre att låta bli och läsa en annan gång. Ikväll har jag läst kapitel åtta (Al-Anfal) och skall även läsa kapitel nio (At-Tawbah). Jag läser Koranens budskap först och främst för att lära mig om Islam och vad Koranen egentligen lär ut. Hur ofta har inte vi som västerlänningar proppats med olika syner och påståenden om Koranen utan att egentligen själva ha en uppfattning. Sen är det givetvis så att jag vill lära mig om den religion min man tillhör. Men för min del ligger den största delen i att jag ju som ni kanske har förstått överväger en konvertering till Islam. Jag skall ärligt medge att jag tvekat i att dela med mig för mycket om mina tankar och hur jag resonerar. Inte så mycket för att jag är rädd för vad folk skall tycka. Utan snarare för att jag är medveten om att jag med min nuvarande okunskap och i vissa fall rätt korkade funderingar kan trampa folk på tårna. Men när jag var i Tunisien och läste mindre delar av Koranen dagligen och även hade ett mer direkt möte med muslimer och Islam dagligen så skrev jag ned en del av mina funderingar. Nu har jag tänkt på att jag skulle publicera dessa här. Och som sagt så är detta helt och hållet mina egna funderingar, det är inga lärdomar från vise eller något jag kan styrka på något sätt. Det är personliga betraktelser över delar av den muslimska tron. Personliga betraktelser likt alla inlägg i min blogg. I min blogg skriver jag om det som angår mig i mitt liv. Detta är en stor del. Jag kommer även att börja skriva mer om mina dagliga funderingar kring det jag läser och vardagliga företeelser jag klurar på. Så håll tillgodo med mina allra första nedskrivna tankar från i våras.

Skrivet 24 maj 2011 Souviva, Tunisien

Det ger mig en ro som jag inte har upplevt förut. En stillhet som är uppfyllande och en närhet till Gud.

Det är ett konsekvent troende som har vackra obligatoriska påbud som är ett måste men ett måste för ditt bästa.

Det jag hittills har läst och lärt mig överensstämmer med min syn, det är självklara och tydliga svar som jag finner på mina frågor.

Hijab är något som är en stor fråga för mig. Jag attraheras av hijaben. Tyvärr av dess utseende, vilket inte är meningen. Men givetvis med anledningen till varför muslimska kvinnor bär den. Jag har än inte kommit till den delen i den heliga Koranen som avhandlar kvinnans klädsel. Men vad jag hittills vet eller har förstått är att både män och kvinnor har klädedräkter som är dem föreskrivna, alltså inte bara kvinnorna.
Den muslimska kvinnan är en respektabel kvinna, därför skall hon dölja sina behag som gör att män ser på henne utan respekt. Det är för kvinnans skull hon påbjuds en skyddande klädsel. Hennes behag är till endast för hennes man. Dem gånger jag har på helt eget bevåg tagit den sjal jag har här i lägenheten och på ett tafatt sätt virat den runt mitt huvud och min barm och fäst den så har jag känt en otrolig trygghet. För det första vet jag att dem människor jag möter kommer att se mig som muslim. Som muslim är det vad du alltid är först och främst, muslim med en dyrkan för Gud främst. Människor kan döma mitt utseende likväl såsom jag ser ut idag och om jag bär hijab, men det är inte på samma sätt. Som kvinna boende i ett västerländskt land som Sverige kommer jag eventuellt att stöta på problem bärandes hijab. På Gotland har jag inte sett någon kvinna bärande hijab. Och jag är övertygad om att jag kommer bli mött av många blickar och kommentarer bakom min rygg.
Huruvida det faktiskt kommer att få betydelse för mig när det gäller jobb vet jag inte. Jag skulle vilja hoppas att det inte kommer att ha någon betydelse om jag bär hijab eller ej, men jag är samtidigt medveten om att jag inte kan ha den säkerheten i Sverige trots religionsfriheten. Jihed säger att om jag blir muslim kommer det innebära stora skillnader i mitt liv, om hijaben är en av dem saker han menar vet jag inte. Varken hans mor eller systrar bär hijab. I dem bloggar jag läser och dem kvinnor jag stött på som är muslimer eller har konverterat på internet så bär inte alla hijab. Dem skriver om att dem är i en tid av svaghet eller att dem inte är tillräckligt starka just nu för att bära hijab. Det får mig att undra hur svårt det är, och varför dem upplever sig i behov att vara starka för att bära hijab. För min egen del känner jag just för tillfället en dragningskraft till att bära hijab. Jag är inte muslim och bär därför inte hijab. Jag har dock fått en insyn i en klädkod som jag kommer att börja anamma alltmer även i Sverige. Nämligen att jag inte måste ha urringade överdelar eller jättetight åtsittande underdelar. Att göra sig snygg och representabel kan man göra på olika sätt.
Om jag skulle konvertera och bli muslim, så är hijaben inte det första jag skulle ta på mig. Jag skulle fokusera på andra saker som salat och min vardag. Jag är medveten om att jag har mycket att lära mig, hijaben skulle komma som en belöning när jag är redo.
Så ser jag på det idag den 24 maj 2011.


Släktmys i Havdhem

Nu får ni lite fler bilder från kvällen hos Moster Lotta och Kusin Erika i Havdhem. Jag, Mamma, Mormor och Morfar var på plats och blev bjudna på middag. Innan efterrätten tog jag, Lotta och Erika en liten promenad med Picasso. Och efter efterrätten blev det frågesport (jag vann inte!). Mysigt!



Vi blev bjudna på Spanacopita (ursäkta stavningen) som är en grekisk spenatpaj kan man säga, med fetaost inuti. Otroligt gott!! Och till salladen hade Erika gjort en kanongod dressing!!
 
 

Mormor fick efter ett litet tag i Moster Lottas alltid relativt varma hus ordentliga värmesvallningar som slutade i att hon fick ta på sig en t-shirt som sedan klipptes sönder efter hennes värmebehov. Det gick bra med organisationen ombyte, klippning, ventilation genom öppna fönster och vatten så hon mådde som tur var mycket bättre sen.

 

Kusin Erika hade en supersnygg klänning på sig!! Fint mönstrad med små blommor och fin färg, samt lite rolig med tyget i kjolen. Hon fick den till och med godkänd som Tunisien-klänning ;)

     

Min underbara vackra och bästaste mamma!! <3



Efterätten var den gotländska specialiteten Saffranspannkaka, mums!
Till sist var det mys i soffa och fåtöljer med tillhörande frågesport. Det som saknades kvällen igenom var givetvis Jihed. Som jag nämnde i inlägget nedan så längtar jag rejält tills han är en lika självklar del i våra olika släktmöten som vem som helst av oss gamlingar i gården. Mamma sa idag när vi precis klivit ur bilen hos Lotta att hon riktigt längtade tills Jihed kom till Sverige och var en del av vår familj, detta gladde mig så otroligt!


Militär-oro

I måndags när jag jobbade fick jag ett sms av Jihed. Sms-et lät ungefär som så: Vi kan inte gifta oss som vi tänkt, jag har blivit kallad till militärtjänst till 15 augusti. Jag fick total panik!! Ni som har läst länge vet att jag för ca ett år sedan hade min sista släng av attacker för panikångest. Dem känslorna bubblade genast upp igen och jag blev helt utom mig. Så fort jag kunde ringde jag upp Jihed. Han hörde ju på en gång vilket tillstånd jag var i och fick i princip spendera hela samtalet med att lugna ned mig.
Turerna med sms och telefonsamtal var den natten en väldans massa fram och tillbaka och även dagen efter. Jag kan dock lugna er med att det nu är ordning på situationen. Folket motsade sig att inkallningen skulle ske så fort som den 15 augusti, så den är nu framskjuten till den 15 oktober.
Redan från början berättade Jihed för mig att om vi gifter oss innan det datumet, så är det ingen fara. En gift man kallas inte in. Detta gick förbi mina tankar första kvällen och jag förstod inte detta helt och hållet förns igår när vi pratade. Så jag skulle helt enkelt ha lugnat ned mig mer från början och lyssnat ordentligt på vad Jihed sa så hade jag sluppit otroligt mycket oro.
Vi är helt enkelt nu tillbaka på ruta 1 med bröllopet som planerat den 8 september och så hoppas vi på att inga ändringar hinner ske innan dess så att det som dem har sagt gäller. Nämligen att har vi gift oss innan så kommer han inte att kallas in.



Jag har helt enkelt fått påminna mig om en av mina tatueringars innebörd i dessa dagar: Man kan alltid välja hur man ser saker och ting, positivt eller negativt, välj positivt. Tänk positivt!
Jihed och jag har lite av ett talesätt, It will be good. Och hittills har dem problem vi haft löst sig och jag är övertygad om att vi kommer att lösa dem problem som kommer upp i framtiden också.

Släktmiddag i Havdhem är det som händer ju...

20110720750 (MMS)

Släktmiddag i Havdhem är det som händer just nu. Kusin Erika och lilla mamma stod och tjötade lite i köket. Kommer mer bilder när jag kommer hem. Nu skall vi fortsätta mysa! Kan inte vänta tills jihed är en lika självklar del av dessa möten som oss andra <3


Äntligen blev det gjort! Lammen är klippta...

20110719740 (MMS)

Äntligen blev det gjort! Lammen är klippta! Efter att ha sovit hela två timmar efter jobbet så var det dags att jaga in dem små liven. Klippningen gick hur bra som helst och lammen var så nöjda och glada att bli av med pälsen :) Resten av dagen har gått åt till att få ordning på sömnen inför natten med jobb, och det har väl gått sådär men jag är på g! Fortfarande halvt sovande gav jag mig dessutom på en joggingtur som fick bli lite mindre då min kropp typ kändes hundra år. Nu jobb! :)


Upp, upp och iväääg!

Känner att jag kommer att behöva kaffe när jag kommer till jobbet ikväll!! Har "sovit" två timmar nu på kvällskvisten inför natten. Gick ju upp tidigt för att åka på arbetsintervjun sen blev det fika och snack med moster och kusin hela eftermiddagen och kvällen. Så det blev ingen träninge idag, lite dåligt faktiskt men får ta igen det imorn. Imornbitti får jag dock bara sova två timmar när jag kommit hem från jobbet, vi har nämligen inbokad fårklippning som vi verkligen hoppas blir av imorn! Och sen skall jag sova!!! Nu upp, upp och ivääääg!

Gillar att DinSko har nästan mer kängor i ...

20110718739 (MMS)

Gillar att DinSko har nästan mer kängor i sortimentet än sommarskor mitt i juli :p speciellt när dem som dessa faktiskt är snygga oxå, så man nästan vill köpa dem och lägga på hög till hösten. Har varit på arbetsintervju som jag tyckte gick bra. Konkurrensen för tjänsten jag sökte är hög så vi får se. Däremot frågade arbetsgivaren faktiskt om en eventuellt annan tjänst, så något gott intryck måste jag ju ha gjort :)


Söndagsmys

Igårkväll kan man ju lugnt säga att jag hade en släng med överskottsenergi eller något liknande. Inte nog med att jag faktiskt bakade två sorters kakor och inte bara en så gjorde jag faktiskt allt det där andra jag skrev om igår! Plus att jag fick för mig att jag skulle plocka in malört och lavendel så det skulle dofta gott i huset ;)

Denna dag har varit effektiv den med om än inte lika galet fullproppad med aktivitet som gårdagen. Jag började med att baka bullar inför fikat, så det bjöds på kaffe, bullar, längd, skurna chokladkakor och kolakakor och mammas hemgjorda vinbärssaft. Det ni! Och det fikades, i hela tre och en halv timme satt vi i samlad tropp Mamma, Morfar, Moster Lotta, Jag, Mammas kusin Per och hans familj, Fru Katarina och mina a-kusiner Anton, Agnes och Albin och så Picasso såklart! Riktigt trevligt och mysigt!!

Kvällen har bestått av lite av varje, har bland annat pratat bröllop telefon med Karin, vi är ju två blivande brudar så det är ju kanske lite oundvikligt ;) Hon skall gifta sig med sin André i december i Örebro och som bekant står ju jag brud i september. Sen blev det lite träning, och då det hade hunnit bli både mörkt och faktiskt ganska kallt när jag skulle sätta igång så blev det ett zumba-pass inne istället för joggning idag. Rättare sagt blev det två zumba-pass då jag körde en cardio och sen en flat abs på det. Riktigt nice! Känns lite i kroppen nu, tror mest det är efter den ansträngning vissa muskler fick igår när vi jobbade med fåren, så det var skönt att få röra lite på sig idag med! Insåg att jag behöver ltie mer space i mitt rum, och jag har ett stort runt bord stående på ett perfekt zumba-ställe så jag får nog ta och kasta ut det. Eller ja typ. Hade faktiskt tänk ge mig på att dela det och göra det till något typ av konsollbord. Det går nämligen att dela i två redan, behöver lite ben och så men det kan jag ju ta av den andra halvan. Skall se om jag lyckas bära ner det imorgon och kanske får morfar att ge mig lite instruktioner.

Imorn skall jag ju på arbetsintervju. Är lite nervig, men hoppas på det bästa!! Skall även luncha med Reichan, vilket skall bli ruskigt trevligt!

 
 

Har precis pratat en liten längre stund med älskade Jihed <3 Det börjar ju närma sig med bröllopet, så vi pratade lite om festen och bjudningen :) Jag vet att jag kan bli lite tjatig emellanåt, men jag tänker bara gifta mig en gång i livet och med en karl och det är Jihed och det är den 8 september 2011. Det skall bli helt underbart! Kan knappt bärga mig! Jag skall få ytterligare en ring på fingret, jag skall få bära hans namn och jag skall bli hans för evigt! Inschallah går tiden fort nu!


Lååång dag

Idag har varit en lååång dag, och längre lär den bli..

Började med att jag och Elli planerat en liten tripp till en loppis och auktion i Grötlingbo. Där fick vi med oss en påse vi proppat med diverse saker med oss hem för just nada och ingenting faktiskt :) Bra jobbat! :P Elli hade egentligen span på en spegel i auktionen, men den gick för högt i pris så det fick va. Sen begav vi oss iväg till Hemse, snabbkollade Kupan och handlade lite. Och sen hem till Morfar och Mamma och fikade.

Från tre-tiden till halv nio har vi jobbat med fåren, först fick jag och Elli se till att dem kom in i stallet medan mamma hämtade fårvågen. Sen hade jag och Elli lite safari där jag visade henne den andra hagen dem skall flyttas till senare i månaden och lite andra marker som är våra. När mamma kommit tillbaka med vågen så vägde vi först alla lammen. Sen kom skitgörat, då skulle vi nämligen klippa klövarna på alla tackor. Och ja dem är lite olika samarbetsvilliga, men jävligt envisa och i alla fall jobbiga. Att dessutom stå böjd och jobba med fyra klövar per får (ja dem har faktiskt fyra klövar jobbigt nog! :P) så var både jag och Elli helt slut!!

Lyckades dock med att slänga ihop lite köttfärssås och spaghetti, men var nog tillräckligt slut i huvudet så jag saltade minst två gånger, för jisses vad salt det var! :P Och jag har dessutom begått bedriften att baka Märtas Skurna Chokladkakor nu på kvällskvisten.

Imorgon skall vi nämligen ha släktfika och jag har sagt att jag skall baka. Tänkte först sätta igång med bullarna nu på kvällen men insåg att det kanske var liiite att ta i efter dagens fårjobb.

Nu däremot skall jag lägga i en tvätt och städa undan lite i mitt rum, byta sängkläder och ta en välbehövlig dusch!!


Är på auktion och loppis i Grötlingbo med ...

20110716732 (MMS)

Är på auktion och loppis i Grötlingbo med elli. Elli har köpt bakformar för framtida hushållsarbete ;) nu väntar vi på att auktionen skall komma igång.


Arvid är här

Idag har jag bara jobbat. Inget annat. Jag klev upp, åt lite, åkte till jobbet, jobbat 8 timmar, åkte hem, åt lite och nu har jag hamnat här. Skall göra dagskollena av mail och sådanan viktiga grejer ochd å får man ju passa på med blogg o fejan :)
Hade fått paket med posten idag fron Lensway. Så nu sitter jag här med Arvid på näsan. Dem nya glasögonen jag beställde i måndags alltså ;)








Tjuvkik :) Jag är ju så otroligt dålig på ...

20110712719-001d (MMS)

Tjuvkik :) Jag är ju så otroligt dålig på att hålla hemlisar. Åtminstone när det är något roligt som man kanske egentligen vill visa eller berätta. Jag vill inte visa min klänning innan bröllopsdagen. För det första är den ju inte ens klar, och jag vill inte visa något ofärdigt. Och sen vill jag helt enkelt ha en liten wow-faktor på själva dagen. Det skall lixom vara på bröllopsdagen den skall visas upp för första gången. Så nu när tjatat om att jag inte tänker visa den, skall ni i alla fall få en tjuvkik :p


Brudslöja



Jisses ändå vad jag tycker denna slöja är fin!!! Min klänning kommer inte riktigt att se ut på detta sätt, eller rättare sagt inte alls, men slöjan tilltalar mig något otroligt just nu, så vi får se vad som kan komma fram ur kreativiteten här hemma ;) Jag gillar verkligen att man kan hänga fram den över axlarna som på bilden och att den inte bara hänger bak på ryggen. Gillar också att den inte är hel lång. Har ju som ni kanske förstått en rätt enkel klänning och då kan det ju vara roligt att satsa på lite andra detaljer, som brudslöja, smycken och bukett.

Det är ju ett jävla skitväder idag rent ut sagt, så det blir ingen joggning, istället står zumba framför datorn på programmet och startar inom fem minuter!

Blev uppringd angående ett jobb som personlig assistent jag har sökt och skall på intervju nu på måndag! Hoppas hoppas hoppas!!! :)

Idag var faktiskt första gången som jag sj...

20110713724 (MMS)

Idag var faktiskt första gången som jag själv gick barfota på mattan jag köpte i tunisien i maj. Den har varit ihoplindad i mitt rum sen jag kom hem men nu skulle jag visa den för kusin med kompis som var förbi på fika så den fick ligga kvar ikväll. Och snacka om mysig matta!! Jag skall dock rulla ihop den igen så den inte används för mycket innan Jihed kommer till Sverige. Den är nämligen klassad som förlovningsmatta och skall användas i mitt och jiheds gemensamma boende. Hi hi vi skall gifta oss!!! <3


Telefonordnande igen...

Funderar ibland över hur livet kan bli stressigt fast det i nästa sekund känns som om man inte har någonting alls att göra. Ta nu på eftermiddagen, jag hade satt igång och bakade bullar (igen) och hade dem på jäsning som strax skulle in i ugnen, pratade med Jihed på msn, skulle organisera kusin med kompis som skulle komma på fika och fick dessutom för mig att jag skulle ringa 3 och kolla med mitt abboonemang. Det blev lite mycket med data, telefon och spring till ugnen hela tiden där just då :P
Jag ringde 3, för att jag har sagt upp mitt abbonemang hos dem, men fortfarande får fakturor från dem. Då visar det sig att jag har ett ANNAT abbonemang hos dem som jag haft i hur många år som helst och alltså betalat på utan att jag egentligen ens visste om att det fanns eftersom dem slår ihop allt till en faktura på 3. Ja så nu har jag i alla fall sagt upp det abbonemanget med och skall snart slippa betala dem pengarna också. Det var visserligen bara 49:- i månaden men dock 49:- kr i månaded ett par månader blir en del.
Måste fortfarande ringa Tele2 igen. Mitt mobila bredband funkar ju inte och jag har ingen lust att betala avgift för något som inte funkar. Mammas telefon via mobilnätet funkar inte som det skall nu igen. Jag blir så trött. Idag kunde jag knappt föra en konversation med Jihed via msn, i alla fall inte med video. Och råkar det ringa i telefonen samtidigt som man är online på internet, så kan man inte ladda någon ny sida förns man lagt på samtalet. Jag har ringt minst 5 gånger sen jag kom hem i mitten av juni, jag orkar inte! Får ringa dem imorn...
Nu skall jag ge mig ut på en efterlängtad joggingtur och få springa av mig lite, sen är det nattjobb som gäller ikväll.

Äktenskapscertifikat



Nu när jag kom hem ifrån jobbet så låg det ett brev från Skatteverket till mig på bordet. Jag blir alltid ltie nervös när jag får brev, det brukar oftast vara räkningar. Men när det kom från Skatteverket börjar man ju fundera. Men det var absolut ingen fara. Det var nämligen äktenskapscertifikatet som kommit. Jag FÅR gifta mig!! :D Så nu har jag även skannat det och mitt personbevis och skall skicka iväg det till Svenska Konsulatet i Sousse så dem får översätta dem till mig. Skickar dem i förväg så dem hinner översätta dem innan jag kommer ner. Det blir bra det här!

Har spenderat dagen istan idag med att let...

20110712722 (MMS)

Har spenderat dagen istan idag med att leta klänning till bröllopet med mamma och "syster" anna och vi har faktiskt gjort fynd! Det skall fixas om lite och dekoreras och så kommer det bli kanon!! :) Men tro inte ni får se något förns bröllopet varit! :p I hamnen i Visby ligger även en kryssningsfartyg som tydligen anses vara ett av världens lyxigaste. Man måste vara god för 30 miljoner och köper en hytt som en bostadsrätt ombord. Kan dock inte tycka den ser så lyxig ut på utsidan, mer som ett miljonhusprojekt :p Nu blir det till att skynda sig hem då jag blivit inkallad på jobb.


Arvid på väg hem

Nu har jag precis lagt på luren med Lensways otroligt trevliga kundtjänst och beställt ett par glasögon! Underbara Jihed råkade ju sätta sig på mina andra Lensway-glasögon nere i Tunisien, efter att jag dumt nog lagt dem i soffan. Och igår eller förrgår låg jag ute på gräsmattan och solade, hade tagit av mig mina Synsam-glasögon och lagt dem i gräset, vilket jag glömde bort. Gick efter någon timme in och insåg att jag glömt glasögonen ute, och då visar det sig att jag inte bara glömt dem, jag hade också klivit på dem när jag gick in. Det går bra för mig det här med glasögon :P Synsam-glasögonen går fortfarande att använda även om dem är lite snea och inte skall hanteras överdrivet då jag är rädd att dem ramlar isär. Men jag fick i alla fall ta och beställa ett par nya.
Det blev dessa: Tretorn Arvid. Eftersom min lilla söta vän Belinda jobbar på Lensway hade jag dessutom fått en rabattkod - så ett par nya glajjer för ca 200:- är inte så dåligt! :) Så nu väntar jag på att Arvid skall dumpas ner i brevlådan om ca en vecka! :)

På't igen

Ja då har man klarat av det då. Första dagen med joggning på tre dagar. Det är alltid segt att komma igång. Men det gick över förväntan. Tog det ganska lugnt. Joggade bara tjugo minuter och sen lite styrka när jag kom hem. Picasso fick följa med idag så vi hamnade vid stranden så han fick vada lite. Det är nämligen så att herr Picasso inte badar, han vadar. Han lixom går omkring i vattnet lagom så det går upp till magen, myser runt där ett litet tag och sen är det bra. Ut och simma och bli helblöt är inte hans grej! :P


Det närmar sig.....

Hej hå, hej hå! Har sovit ända till 15.00 idag!! Helt galet!! Kanske börjar komma in i nattjobbs-rutiner när jag äntligen kan sova ut på dagarna. Blir dock lite stressad av tanken att hela dagen lixom hinner gå innan jag kommer upp, men jag är ju faktiskt uppe hela nätterna, måste komma ihåg det! ;)

Igår gjorde jag i princip nada och ingenting innan jobbet. Idag skall jag försöka mig på en joggingtur igen efter min lilla sjukstuga och så fort jag har smält frukosten ordentligt. Av någon anledning får jag typ alltid håll när jag tränar. Jag kan vänta i timtal efter maten men får ändå håll, konstigt, så jag väntar i minst två timmar och nu får jag nog vänta till sex-tiden i alla fall.

Insåg idag att det i fredags var exakt två månader tills vi gifter oss!! Två månader!! Helt galet och alldeles underbart! Hi hi :) Börjar nog bli ordning på det svenska sällskapet också. Inklusiva bruden (undertecknad) så är vi nu sju personer från Sverige. Mamma och jag som åker ner i två veckor och resten av folket är nere en vecka. Så snart skall det bokas boende också, i nästa vecka. På tisdag skall jag mamma och "syster" Anna till Visby och kolla runt på lite klänningar. Har mina ögon på en vit klänning på Lindex, skall bara komma i den också :P Har bestämt mig för att jag skall ha brudslöja. Så vi måste kolla och ordna med det med. Och SKOR!! Herregud skor har jag typ glömt bort, det måste ju också ordnas, oj oj oj :P

Godmorgon! Eller godnatt, beror på hur man...

20110709711 (MMS)

Godmorgon! Eller godnatt, beror på hur man ser det. Jag skall i alla fall gå och lägga mig nu. Det har redan hunnit vara en spännande morgon för mig då jag märkte att det helt plötsligt var en skock får på vägen när jag var alldeles utanför huset på väg hem från jobbet. Det var bara ut och kolla i hagen, inse att fåren inte var där dem skulle och så in och väcka mamma för att jaga in får! Dem hade gått in till grannens hästar, men ville inte gå tillbaka samma väg som dem kom så när dem väl var på rätt plats igen fick vi laga staket på två ställen. Åh vad jag älskar får som rymmer :p


Baksjuk

Inatt har jag sovit jättedåligt. Det märks på mitt humör kan jag meddela. Påverkas dessutom av att jag känner en förkylning på gång. Men man kan inte vara på topp jämnt.

Jag har i alla fall bakat bröd även idag. Jag menar är jag inne i ett brödbakahumör är det lika bra att passa på! Idag blev det en foccacia till mamma och så ett vitt matbröd som stod på baksidan av mjölpåsen, vilket resulterade i dessa fina formbröd. Pratade med Jihed nyss och fick lova att baka bröd även till honom när jag kommer ner till Tunisien ;)





Nu skall jag dock ta och lägga mig och vila, eventuellt sova, så jag får lite energi tills jag skall jobba inatt. Har precis hällt i mig honungsvatten med ingefära för att kurera halsen dessutom.
Blev ju ingen träning igår och jag avstår från den även idag, min kropp behöver vila och även min skalle. Vi får se hur jag känner mig imorgon, men jag hoppas jag mår bättre och kan ge mig ut på en tur.

Tunisienbiljetterna för mig och mamma är nu bokade och betalda - Im gonna marry!!! :D

Ny header, hijab

Som ni ser har jag bytt header. Kände att den andra var lite tråkig när jag inte visade något ansikte. Och så kände jag att jag ville ändra lite.

På en av bilderna på den nya headern bär jag hijab. Detta innebär INTE att jag blivit muslim. När jag var i Tunisien och började intressera mig allt starkare för Islam och började läsa kom även ett intresse för hijaben. Jag valde helt enkelt att prova att bära den. Tvärtom mot det brukliga bar jag den hemma, endast tillsammans med Jihed. Jag ville helt enkelt känna hur det känns och prova om den verkligen är så "hindrande" som man ibland kan få uppfattningen av genom dem debatter som förs. Jag fann att jag trivdes i att bära den. Jag skall påpeka att jag bar den endast under korta stunder och som sagt endast hemma i lägenheten.

  



Min tro är en viktig del av mig och vem jag är. Jag är som sagt inte muslim, även om det inte alls är otänkbart att jag konverterar. Men än så länge kan jag inte tillräkligt för att ta det beslutet.

Ja jag tänkte helt enkelt bara förklara lite om bilden på headern. Jag gillar bilden och den ger mig ro och tro.

Bull-bak

Det bidde ingen fårklippning, klipparen kom aldrig. Ritkigt dålig stil om ni frågar mig! Men men..
Ja så när väntan väl var över satte jag igång med mitt bakande jag planerat för hela dagen. Det blev en omgång bullar med mandelmassa och vanilj och det oknådade brödet.





Imorn skall jag ge mig på ytterligare en Foccacia (den första har liksom tagit slut) och även ett vitt matbröd jag hittade på baksidan av mjölpåsen idag :) Husligt värre!!

Fårklippning??

Idag skulle vi få fåren klippta. Dem skulle komma eftermiddag/kväll. Dem har inte kommit ännu. Åh vad det är roligt att vänta....  Fåren är åtminstone på plats sen lång tid tillbaka och väntar lite tålmodigt dem.



Min kära vän Elli kommenterade mitt förra inlägg angående Ramadan och uttalade sin oro för hur bra det är för kroppen att fasta helt och hållet när det dessutom är så varmt. Hon påpekade även en tjej som fått ett krampanfall på grund av för lite energi och för mycket värme. Så jag tänkte jag skulle förklara. Jag skall testa, självklart går jag in med att försöka fasta hela månaden och hoppas att jag tar sådana åtgärder att jag klarar det. Vad gäller barn så skall barn inte fast, inte helt, helt enkelt för att dem inte klarar det på samma sätt som vuxna människor. Inte heller gradvida eller ammande kvinnor. Är man sjuk eller skall resa får man bryta fastan. Jag kommer att bryta fastan om jag av någon anledning inte klarar av det. För mig är det ju nästan bra att jag jobbar natt och därmed oavsett är uppe dem timmar det är mörkt och tillåtet att äta. Jag inbillar mig inte att det kommer att bli lätt. Hungern är jag inte särskilt orolig för, sådan fasta har jag utfört tidigare. Däremot så kan jag tänka mig att vara utan vatten under hela dagen är värre och har därför fått tips att se till att få i mig rejält med vatten när jag väl får.

Har sökt lite mer jobb idag, så vi får se hur det blir i höst. Känner mig just nu inte särskilt orolig, det löser sig alltid på något vis.

Sötnosen Jihed har tydligen lärt sig ett nytt ord på svenska, inte av mig. För häromdagen när vi pratade och båda var ganska uppgivna över avståndet mellan oss så sa han: We have to have tålamod. Och det är så sant så! Vi måste ha tålamod för att det slutligen skall bli bra och vi får vara tillsammans. Söt!

Dagen och ramadan

Har har det inte hänt mycket på någon dag. Det speglar på ett ungefär hur min dag idag sett ut. Ledig efter två nattpass. Så idag sov jag en stund gick sen upp, satte mig lite vid datorn, som typ är det stället jag hängt mest vid denna dag känns det som.
Moster kom på fika och vi pratade lite Tunisien-resa. Mamma och jag har ju bokat våran resa ner inför bröllopet häromdan, vi åker med Detur från Arlanda direkt till Tunisien och sen direkt hem. Känns grymt skönt med tanke på hur omständigt det ändå varit att åka via Paris innan. Moster och kusin funderar däremot på att åka via London så jag satt och kollade lite flyg och priser till dem och nappar dem på mitt förslag kommer dem ruskigt billigt undan vill jag lova!
Jo men jag har faktiskt gjort lite nytta idag, jag har nämligen sökt jobb. Två ansökningar kom iväg idag. Det är ju bara ett sommarvikariat jag har nu så det gäller att se till att hitta något till hösten. Skall skicka iväg resten av sökningarna imorgon.
Jag har ju även tränat. Nu kommer vi till det intressant vetni! I tre dagar har jag joggat samma sträcka, en 1,5 km sträcka tur och 1,5 km retur. Det blir 3 km!! Första dagen kan man egentligen räkna bort, det var mycket stanna, fick nämligen kramp i muskeln framme på vaden hela tiden vilket gjorde förbaskat ont. Men både igår och idag så har jag faktiskt joggat hela sträckan med bara ett stopp vid vändpunkten! Jag är så jäkla stolt alltså!!! Igår körde jag lite styrka när jag kom hem också och idag mest fjantade jag med lite situps. När jag pratade med Jihed idag och skröt om hur mycket jag joggat så sa jag det att hade han sagt till mig när vi började jogga nere i Tunisien att jag skulle jogga 3 km när jag var hemma igen så hade jag bara skrattat, jag hade inte trott det. Men nu har jag gjort det, två gånger dessutom!!

Annars har jag faktiskt ägnat mig lite åt Islam och Koran-studier idag. Har varit dåligt med detta sen jag kom tillbaka till Sverige och nu kände jag att det var på sin plats. Jag har läst tredje kapitlet i Koranens Budskap och även lyssnat till en föreläsning jag laddade ner från www.konvertitguiden.com . Har även diskuterat Ramadan lite med Kristin som nu skall fira Ramadan för tredje gången i år. Jag tänker nämligen att jag skall fira Ramadan för första gången i år. Weird kan tyckas då jag inte är muslim, men jag vill prova och lära mig om hur det är och fasta är något som finns i alla religioner även om kristna idag sällan utför det. Så vi diskuterade lite olika tider och så. Ramadan i år ligger nämligen under augusti månad, börjar den 1 och slutar den 31. Det är ganska tidigt. Vilket för våran del i Sverige innebär att vi fortfarande har det väldigt ljust på nätterna. Dagarna är långa och ger därmed en lång period att fasta varje dag. Man fastar nämligen när solen lyser, fastan börjar vid första bönen, Fajr som utförs vid gryningen och när fjärde bönen, Maghrib, utförs och solen har gått ned får man äta. Under Ramadan i år kan man säga att det i snitt är mellan 03.00-21.30 man fastar, vilket alltså är ganksa lång tid. Man skall dock inte endast avhålla sig från mat utan även från dryck ( i alla former), rökning och sex. Mer info kan ni läsa här.

Sist men absolut inte minst på dagen har jag fått ha en videokonversation med älsklingen! :) Så underbart att se hans vackra ansikte igen! Nu skall jag hoppa i säng! Godnatt!

Jag har just kommit hem från jobbet. Prata...

20110704697 (MMS)

Jag har just kommit hem från jobbet. Pratade med Jihed en stund efter jag slutat. Han hade inte somnat än. Jag började gråta under samtalet. Annars har det varit mest för att jag saknar honom så otroligt mycket. Denna gång var det mest för jag är så ofattbart lycklig över att ha honom i mitt liv. Att den bästa människan på jorden dessutom vill vara min och skall gifta sig med mig. Det är så översvallande att jag ibland måste sätta mig ner. Han är mitt allt <3


Jag har haft en brödbakardag idag :) jag b...

20110704692 (MMS)

Jag har haft en brödbakardag idag :) jag började med denna foccacia som blev perfekt till mammas linssoppa till lunch! Sen fortsatte jag med "det oknådade brödet" som blev riktigt bra det med! Annars har jag plockat ur innanfönster, fixat med papper och joggat, hela 30 min! Kompis det går bra nu! ;)


Ikväll tog jag på mig mitt radband. Eller ...

20110704691 (MMS)

Ikväll tog jag på mig mitt radband. Eller livets pärlor som det heter. Jag fick det i present av mamma när jag döptes för några år sedan. Jag gillar det verkligen. Det var ett tag sedan jag bar det. Kan tyckas konstigt att jag väljer att bära ett armband som kopplas till kristendom när jag för inte alltför länge sedan skrev att jag inte är kristen. Jag bär även ett halssmycke med ett korancitat. Jag tror och söker tröst i det jag finner hopp, styrka och andlighet i. Ibland är det något materiellt som ett halssmycke eller ett armband. För mig är det samma gud.


Krona & Krans

Min dag har spenderats på Langska huset inne i Visby. Mamma och jag har vaktat på utställningen Krona & Krans som är en vandringsutställning från Svenska Hemslöjdsföreningen. Utställningen har fokus på bröllop (så passande :P) med extra inriktning på just krona och krans.









Utställningen utgår från svenska traditioner men nämner också andra kulturer, som till exempel muslimska:




Detta skall vi göra inför vårat bröllop! :)



Nu skall vi stänga här om en liten stund och sen bege oss hem till mormor för köttbullar och stuvad spenat, min favvo-mat som bara mormor kan göra just sådär på det viset som det skall va! ;)

Fredag-Lördag

Denna fredag och lördag har två riktigt fina dagar!!

Var ju på Veronica Maggios konsert på Wisby Strand med Elli och Anna. Riktigt bra!! Vi sjöng och dansade! :)


Anna & Elli



Idag, lördag, kom brudarna förbi här, vi gick till Petes och kollade läget lite. Petes Museigård där jag jobbat i fyra somrar innan denna, och som mamma drev dem två senaste somrarna. I år är det nya entreprenörer. Idag var första besöket och jag måste säga att jag tycker man skall besöka Petes även i år, underbar plats och dem har gjort det riktigt fint i ladan på gården!


Vi gungade i Petes-gungan



Sen begav vi oss längre söderut, ner mot Hoburgen och hälsade på gubben och käkade på Majstregården.











Vi begav oss senare till Nisseviken för ett litet dopp, men det var alldeles alldeles för kallt!! Herregud säger jag bara! Jag gav upp mina bad-tankar på en gång, men både Elli och Anna tog sig ett dopp. Sen satt vi en låååång stund på stranden, njöt av solnedgången och pratade om allt möjligt. Riktigt mysig avslutning på två riktigt bra dagar!




Befinner mig i Tofta-kollektivet och är po...

20110701620 (MMS)

Befinner mig i Tofta-kollektivet och är potatis ansvarig inför grillningen ikväll. Sen bär det av till Wisby Strand och Veronica Maggio konsert med lovely Elli och Anna ;)


Allt påminner om Tunisien. Varje dag är de...

20110701619 (MMS)

Allt påminner om Tunisien. Varje dag är det något. Och det som påminner om Tunisien påminner ju givetvis om en vardag med Jihed. Fick världens underbaraste sms för några timmar sedan. Underbara karl! Kan inte vänta tills jag får spendera mitt liv med honom! Snart är det bara två månader tills vi syns igen, lycka! <3 (skorna köpte jag sista dagen i tunisien)


RSS 2.0