December???

December springer fram och jag hinner inte riktigt med kan jag villigt erkänna. Det är ont om tid till det mesta. Idag har jag dock sovit ut ordentligt för första gången på flera veckor. Sov i nästan 12 timmar, och det var behövligt!

Jag har kommit hem från Örebro välbehållen och hade en riktigt trevlig vecka med familjen Runsten, det nygifta paret Pelgander och Bnar och kommer definitivt återvända till Örebro och förhoppningsvis lite oftare :)



Hemma har det varit helt galet fullt upp med lansering av boken som nu finns i affärer runt om ön, signering och leveranser hit och dit och så skall man klämma in jobb, familj och träning däremellan och en och annan liten kompis :P



Träningen och vänner är det som fått lida den senaste tiden, men Alhamdullilah har jag förstående vänner <3
Nu är jag dok ledig idag och unnar mig en rejäl slappardag, vilket jag behöver. Har dock ett måste med att komma igång med träningen nu igen efter Örebro-resan som satte lite pinnar i hjulet. Är dessutom irriterad på detta väder som hindrar mig från att ut och springa vilket jag känner stor lust för just nu. Så jag får hålla mig till Zumban helt enkelt.

Nu skall jag slå en signal till min man och sen dra på mig träningskläderna. See ya!


Bröllopsstress + Lycamobile

Asså det här med Örebro alltså, det är sjukt stressigt att vara den som inte skall gifta sig i ett bröllopsplanerings-gäng!! I tell you!! Men nu är allting under kontroll, dem sista förberedelserna görs imorgon och sen på lördag kommer jag och Bnar ha sjukt mycket att göra för att bruden skall få chansen att bara njuta! Det är ju det vi är här för! Idag har vi varit i festlokalen och dukat och gjort iordning och sen spikat schemat för festen. Så efter lite struktur kommer det bli galant. Jag däremot som varit kolugn hela tiden börjar bli lite nojig nu :P ha ha ha men jag känner ändå att det kommer ordna sig, man får bara ta det lugnt!

Lyckades även få hjälp av Bnar att införskaffa ett Lyca-simkort till min mobil så jag kan ringa min man mycket billigare än jag gör nu med Tele2. Så funderar faktiskt på att bara använda det sim-kortet från Lyca fullt ut och så bara betala av abbonemangsavgiften på mitt Tele2 och så ha ett nummer hela tiden, där jag kan ringa min man billigt. Jag har ju försökt på alla möjliga sätt med att Tele2 skall hjälpa mig dra ner på kostnaderna att ringa min man, men det blir helt enkelt inte billigare än jag får det med Tele2 Kompis Utland, och även om jag har det så är det billigare med Lyca :)

Nej nu måste jag hoppa i säng och förbereda mig för ännu en dag full med bröllops-uppgifter :)




Jag ser det snöar :)

07122011401 (MMS)

Jag ser det snöar :)


Nu är det bröllop som gäller



Jag är framme i Örebro! Resan igår gick hur bra som helst. Flyget från ön var hur smidigt som helst, mycket enklare än båten så kanske skall börja med att flyga oftare istället :) Dock tycker jag inte riktigt om sådana små flygplan med bara två platser å varje sida och så skakar och guppar det så mycket. Men efter ett mantra med Allahu Akbar så kändes det genast bättre.

Tågresan var tråkig och lång, eller den kändes åtminstone så otroligt lång (2 timmar) men jag fick tid åt att lyssna på en av de föreläsningar om Islam jag har laddat ner till telefonen. Denna handlade om Tawheed. :)

Nu har jag precis avklarat min examination i kursen Vård- och Omsorgsarbete med ett VG som betyg vilket jag är ritkigt riktigt nöjd med!! Har inte alls pluggat så som jag borde och dessutom får jag alltid hjärnstillestånd när det gäller prov. Men efter ett bra pepptalk av mannen igår så klarade vi oss igenom detta med bravur! :)

Nu skall jag kasta i mig lite frukost och sen bege mig ut på Örebros gator för att ta mig hem till Bruden och sedan ut på stan med Bruden och vän och moi! Skickar nog iväg ett mobil-inlägg senare :)

So long!

Off to Örebro

Snacka om veckan som har varit har varit stressig! Jo jo men man känner ju att man lever. Det har varit glädje och sorg, stress och påtvingad vila, jobb, projekt, träning, lchf och så har jag klämt in lite bröllopsplanering. Alltså för det bröllop jag idag skall åka iväg till Örebro för och som skall gå av stapeln nu på lördag och där jag skall vara Toastmadame. Insåg i veckan vilket uppdrag det faktiskt är jag har fått och fick lite smått panik. Nu är jag ganska lugn igen och är övertygad om att det kommer gå bra.
Min enda stressfaktor just nu är att jag har min muntliga slutexamination på kursen Vård- och Omsorgsarbete imorgonbitti kl.9 och jag känner mig inte riktigt förberedd för det, men jag skall plugga järnet under dagens resande och sedan göra mitt bästa imorn.
Igår fick jag en lapp om att jag kan hämta ut mitt nya körkort! Så nu är jag Amanda Krimi på samtliga identitetshandlingar! :)
Nu skall jag packa och plocka iordning både mig själv och alla grejer som skall med. Flyget till Bromma går vid 16.00.

Bye bye

LCHF

Fick denna kommentar på mitt inlägg om frukt eller inte. Kommentaren fick mig att från och med idag köra LCHF fullt ut, så jag kände att jag var tvungen att dela med mig. Håll tillgodo! (Jag vet att texten är lång, men det är värt läsandet!)

Hej Amanda!

Kul att du funderar på LCHF. Jag har läst en del böcker och själv ätit både strikt LCHF och mer vardagslågkolhydrat och kan inte låta bli att komma med försök till svar på dina funderingar, men allt står egentligen på Kostdoktorn.

Ketos är ofarligt. Det är missvisande att kalla det ett svältläge. När du svälter av brist på mat, som vid svältbantning, stänger kroppen ner för att spara energi och du kan bli seg, trött och frusen. I ketos är din kropp helt nöjd med att bränna fett och proteiner. Du har ofta högre energinivå än annars.

När du äter väldigt lite eller inga kolhydrater håller kroppen blodsockret på normal nivå dels genom att ta av glykogenlagren, dels genom att omvandla fett och protein till blodsocker. Det senare är ineffektivt, så när glykogenet är slut tillverkar levern ketoner av fett. Ketoner är små molekyler som kan användas av kroppen ungefär som blodsocker.

Ketos är antagligen lika normalt för kroppen som icke-ketos. Traditionella eskimåer och en del andra jägarfolk var förmodligen i ketos i nästan hela sina liv. Våra stenåldersförfäder före jordbrukets tid bör också ha varit i ketos hela året utom en kort tid när det fanns frukt och bär. Det känns inte särskilt troligt att vi skulle hunnit förlora deras förmåga att må bra med ketos - och folk som är i ketos upplever sig själva må bra.

Från ketos till fruktfrågan. Den kräver ett litet omtjat om varför man skall alls äta LCHF. Först tre allmänna stycken bakgrund.

När vi sover och rör oss lugnt bränner kroppen huvudsakligen fett. Efter att vi ätit kolhydrater utsöndrar kroppen insulin, som stänger av fettförbränningen och trycker in sockret i cellerna. Högt blodsocker är giftigt, det måste undan. Om det bara är lite kanske det hinner brännas genast. Musklerna och levern kan spara en del som glykogen om lagren inte redan är fulla. Resten omvandlas till fett, inte minst i fettcellerna som inte själva bränner så mycket. När vi smält maten försvinner insulinet och kroppen skickar ut och börjar bränna fettet den nyss sparade.

Fettet i cellerna är alltså en mycket fiffig buffert där energin lagras tillfälligt för att förbrännas senare, framför allt under resten av dagen. Fettet är det viktigaste bränslet. Vid hård ansträngning bränner musklerna hellre socker, eftersom fettförbränningen kräver mer syre. Behövs det extra socker från ett hårt pass tas detta från glykogenet. Resten av tiden, t ex under en promenad, går musklerna mest på fett.

Om man småäter kolhydrater utsöndrar kroppen hela tiden insulin och hindras från att bränna fett, som bara lagras och lagras. Man blir också tröttare utom precis efter man småätit eftersom kroppen inte har tillgång till sin energireserv.

Ok, mycket allmänt snack, men nu är vi nära fruktpoängen.

Många får fel på sin insulinreglering. Cellerna tröttnar på att ta emot allt socker och kräver mer insulin för att öppna sig (insulinresistens). Kroppen måste bli av med det för höga giftiga blodsockret och drar på ännu mer insulin. Systemet rubbas och kroppen överreagerar på även små intag kolhydrater med för stora mängder insulin och kroppens chanser att bränna fett blir ännu mindre. Vid det laget är man oftast överviktig och har ett slags förstadium till typ-2-diabetes.

Nu till frukten.

Har man ett övertaggat insulinsystem kan även en liten frukt trigga mycket insulin och stoppa fettförbränningen i flera timmar. Det är också - faktiskt - i stort sett poänglöst att äta frukt. De innehåller väldigt lite vitaminer eller något annat du behöver, mest bara socker. Näringsrik mat som ägg och lever innehåller fler och mer vitaminer och andra nyttigheter.

Poängen med strikt LCHF är att minimera insulinutsöndringen och ge kroppen en chans att åter bränna fett på ett helt normalt sätt. Det är många som behöver vara väldigt strikta för att kunna fungera normalt.

Mitt råd är att testa att under några veckor helt låta bli frukt, havregryn, mjölk och fil som ju har mycket mjölksocker och all annan mat med märkbara mängder kolhydrater. Vissa måste vara försiktiga även med andra mejeriprodukter.

Var inte rädd att äta mycket fett. Det är nyttigt och gott och LCHF fungerar inte alls om man inte gör det. Det är därifrån energin skall komma. Kroppen måste åter lära sig att bränna fett.

Mer och bättre information på Kostdoktorn!

--Sverker"

RSS 2.0