Kairouan!

Igår var en omvälvande dag. Vi steg upp tidigt för att åka och hämta bilen vid tio och sen bar det av mot Kairouan. Bara bilresan dit var spännande. Jag var mycket lugnare i den tunisiska trafiken denna gång, men ungefär halvvägs så blev vi omdirigerade från vägen rakt ut i åkern, och fick sedan följa åkervägar runt för att komma tillbaka ut på huvudvägen en bit bort. Anledningen kan man undra över, det vi kunde se var en rökpelare med svart rök som steg och där dem stängt av låg det en fabrik. Vår första tanke var att det var en brand i fabriken och kunde då inte riktigt förstå varför dem stängt av vägen såsom dem gjort. Speciellt när det var avstängt på precis samma sätt när vi åkte hem igen. Vi fick senare veta via en kompis, att det var en däckfabrik och att man hade haft däck liggande utanför vid vägen. Och då det var väldigt varmt igår (24-30 c) så hade däcken börjat brinna och brann alltså fortfarande när vi åkte hem. Det var dock ganska spännande med lite off-road driving även om bilen inte riktigt var anpassad för det :P







Väl framme höll vi först och främst på att bli kokade inne i bilen, då det tydligen var 5 grader varmare i Kairouan än hemma i Sousse, vilket tydligen är vanligt. Vi parkerade vid muren till den gamla medinan och gick in och kollade, det var väldigt dött. I Kairouan finns världens största moské, så vi gick runt denna och kollade. När vi kom runt på andra sidan kom en man och visade oss ingången och sa att vi var välkomna in för en titt. Vi besökte Kairouan och moskén när vi var på guidetur, jag, elli och björn, den första gången jag var här. Då fick vi veta att vi som icke muslimer inte fick gå in i moskén och att den bara var öppen vid böntider. Detta stämde alltså inte. Jag var som icke muslim varmt välkommen in i moskén. Jag skulle dock har varit tvungen att betala ett entre-pris om jag inte hade varit respektive och blivande fru till Jihed. Väl inne i moskén var det helt underbart. Så vackert och så hänförande. Jag blir alltid hänförd när jag besöker kyrkor eller religiösa byggnader, men dimensionerna i denna moské gav känslan en ytterligare nivå. Bara titta!























Vi blev sedan visade in i en liten trapp som ledde upp till taket på ett hus bredvid moskén som gav en jättefin utsikt över hela staden. Vi blev också visade in i en mattaffär där vi blev bjudna på te och makrous, blev välvisade både bröllopskläder och mattor och där jag (lite väl överhastat) köpte en matta!!! Jag fotade den tyvärr inte innan den blev väl inslagen och nu vill jag inte öppna förpackningen. Jag hoppas att jag kan få med mig den hem på flyget, då den väger en hel del. Men annars får jag ta den vid bröllopet.





Vi åkte sedan tillbaka hem och sov! Helt slut efter resan och värmen. På kvällen åkte vi hem till svärmor och hälsade på innan vi åkte hem igen, jag lagade linssoppa och vi återigen sov gott.


Ångest

Igår fick jag en attack. En ångestattack. För er som läst bloggen ett tag vet ni att jag under våren 2009 fick min första panikångestattack. Den våren och sommaren jobbade jag med dem och gick i terapi ett bra tag. Nu var det riktigt länge sedan jag hade en attack sist. Jag kan ha fått känningar att en mindre attack kunde komma men inget mer. Igår fick jag en attack. Dock inte så fysisk som dem varit tidigare. Denna gången var det bara ren ångest. Min hjärna körde igång med dömande och klandrande tankar. Jag fick sådan ångest att jag fick en rejäl gråt-attack, men tackar Gud för att den inte blev mer fysisk. Jag kan inte vara mer tacksam för Jihed och hans reaktion när den kom. För honom kom det ju out of the blue. Han vet om mina tidigare attacker och problemen jag hade den våren. Men det har inte hänt sedan vi träffades. Han stöttade mig och pratade och lugnade mig. Det tog mig tyvärr ett ganska bra tag att lugna ner mig och inse att det inte var så farligt, men efteråt var jag så oerhört tacksam och är fortfarande för att han var där för mig. Anledningen till attacken spelar inte så stor roll. Inte längre. Och det var inte ens någonting speciellt, vilket det sällan är. Självklart hade jag inte fått en attack utan någon anledning, men det viktiga jag fortfarande måste jobba på är att sluta döma och klandra mig själv hela tiden. Jag måste fortfarande jobba på att ha tillit till mig själv och mina val. Jag kan inte vara perfekt. Ingen är perfekt. Och alla gör vi misstag och fel ibland. Men det är OKEJ. Det är inte hela världen. Man lär sig av sina misstag. Nu i efterhand kan jag till och med tycka att det hela blivit till en positiv erfarenhet. Jag lärde mig något igår. Eller rättare sagt så lärde jag mig flera saker om mig själv och min omvärld. Lärdomar är bra!


Koranens budskap

Sitter på terassen och har försökt leta efter saker till uppsatsen, går sådär. Men jag har hittat en del som jag kan skriva lite med ett par dagar framöver. Efter jag "studerat" klart så har jag övergått till att söka info om Islam. Idag gick jag in på islamiskaforbundet.se och kollade runt lite, hittade bönetider för svenska städer och dessutom en länk till koranensbudskap.se där man kan läsa och ladda ner samtliga delar av koranens budskap på svenska. Så det är vad jag gör nu. :)

Om exakt en vecka kommer mamma!! Skall bli superkul att hon kommer så jag får visa henne allt härnere, och framförallt att hon skall få träffa Jihed!!! Jag är så glad för det!!!

Imorgon skall jag och Jihed på utflykt, vi skall hämta bilen vid tio och sen bär det av till Kairouan. Vi var där på våran guidetur när jag var här första gången, men det var ett jättesnabbt stopp där vi såg utsidan på moskén i princip och inget mer. Vi skall åka runt och helt enkelt se vad vi kan hitta på :)

Jag vet att det varit dåligt med bloggande på senaste tiden. Ber om ursäkt för det, men det lär bli likadant ett tag framöver med. Thats the way it is :)


Jag älskar honom!

Vi är så sociala när vi är på Terassen, NOT! :P Jihed har lånat en dator från en kompis och sitter och spelar spel medan jag läser närmare 70 blogginlägg och söker efter olika grejjer här och där och snackar med vänner. :)
Idag kom jag på att min plan ju bestod i att lära mig laga cous-cous ala tunisen innan mamma kom, det har inte gått så bra med det än så länge, får be svärmor om det snart. Hi hi vad kul att skriva svärmor. Hon kommer liksom bli min svärmor snart! För jag skall liksom gifta mig snart! Hi hi. Måste påminna mig om det ibland. Fast det räcker med att jag tittar på honom så blir jag varm i hela kroppen och ännu mer övertygad om att det är denna man jag vill spendera resten av mitt liv med <3 Jag älskar honom!



En liten mix

Idag har jag lekt hemmafru. Till viss grad i alla fall, har försökt städa och få lite ordning i lägenheten. Började dagen med att se på IslamChannel dock. Jag gillar verkligen att gå upp på morgonen och ha lite tid för mig själv med allmänt pyssel och tv-tittande. Idag var det ett program där dem intervjuade en man som konverterat till islam. Det är alltid intressant med konvertit-berättelser, oavsett vilken religion man konverterat till eller från. Jag kommer tyvärr inte ihåg namnet på denna man. Han var sångare inom hip-hop och r'n'b genren tidigare och har gjort låtar med P-Diddy. Han gjorde en låt med en muslimsk artist och blev genom det inbjuden till flertalet muslimska länder för konserter och evenemang. I ett muslimskt land (han nämnde inte vilket) gick han en dag på stan och hörde plötsligt det absolut vackrast han någonsin hört i sitt liv, det var en sång så vacker att ingen av dem låtar han själv skrivit ens var i närheten av dess fulländning. Det var böneutropet. :) Han började då söka mer om islam, genom böcker och muslimer han träffade, och det han fann var det han sökte, en sanning och en frid han aldrig tidigare känt. Han konverterade.
Sen har jag påbärjat städande av sovrummet. Och pysslat lite här och där och tvättat en massa. Skönt att få lite ordning!

Fick en ros av Jihed för snart en vecka sedan, den är från gården, den luktar något så otroligt underbart gott! Behöver snart bytas ut dock, men oh så fin!

I förrgår gjorde jag citronsaft, eller lemonad snarare. Kokade upp 1,5 liter vatten med 1,5 dl socker och en halv citron skuren i små skivor. En halv citron var allt jag hade, annars hade jag tagit en, eller en och en halv.

Sen fick det stå och svalna ett tag på spisen, innan jag satte in det i kylskåpet för att bli kallt. När det svalnat helt hällde jag upp det på flaska och det står nu i kylen redo att drickas. Det är inte riktigt toppen för jag tycker det är liiiite för starkt för att dricka som det är, men det är inte heller saft som behöver blandas ut så mycket. Men bra smak i alla fall :)

Har idag en pluggfri dag!! Öppnade dokumentet med min uppsats i förmiddags men kände mig inte alls inspirerad så jag beslöt mig för att låta det va idag. Om det är något jag lärt mig under mina år som student, så är det att ibland måste man låta det bara va, kan till och med va bra att låta texten och tankarna vila lite och ge sig på dem igen efter någon eller några dagar när man har lite annat perspektiv. Nu skall jag bloggnörda mig!!



Muslim, jag?

Jag fick en kommentar på mitt inlägg ”Islam” som jag hittills har valt att inte kommentera. Detta först på grund av att jag inte gillade tonen i kommentaren och att jag inte vill kommentera anonyma kommentarer. Detta inlägg skall inte ses som en kommentar på denna kommentar. Men den fick mig att börja fundera och medge att om jag skriver om mig själv och det som sker i mitt liv så är detta en stor del just nu. Frågan i kommentaren var om jag skulle bli muslim. Och om Jihed ansträngde sig till samma grad för att lära sig om min kultur och min bakgrund. Jag vill först poängtera att mitt intresse för islam är på mitt initiativ inte Jiheds. Men samtidigt funderar jag på hur skulle min omvärld reagera om jag blev muslim? Många skulle tro att det var på grund av Jihed. Och troligtvis att jag ”fallit offer” för det muslimska kvinnoförtryck som arabiska kulturer utövar. Right? Att många skulle tro att det var på grund av Jihed kan jag förstå. Skulle jag bli muslim nu, relativt snart efter att ha träffat en muslimsk man och spenderat nästan ett halvår med honom i hans muslimska hemland Tunisien, så förstår jag den reaktionen. Var man då bör ha i åtanke är att ingen muslim kan tvinga en annan människa till att anta islam, det är inte något som Allah anser är en bra väg. Vad en muslim kan göra är att visa en icke muslim vad islam är och vad det innebär att vara muslim. En muslim kan lägga fram de sanningar som han/hon själv tror på och visa hörnstenarna av islam. Därefter kan en muslim inte göra mer, det är alltid upp till den som icke är muslim att göra sitt val att tro eller att inte tro på det som lagts fram för henne/honom. När det gäller mig och Jihed har det inte gått till på detta sätt. Ända sedan gymnasiet har jag varit troende. Jag tror på Gud. Jag ber dagligen. Jag har även sedan gymnasiet varit intresserad av islam, av vad det innebär att vara muslim och vad som egentligen skiljer sig åt från att vara kristen. När jag studerade litteraturvetenskap i Stockholm köpte jag en bok som heter Profetens folk som beskriver islam och dem som följer islam. Denna bok har jag läst i perioder, till och från, och faktiskt ännu inte läst klart. Jag köpte för några år sedan en bok som jämför Bibeln med Koranen och samtidigt köpte jag en svensk pocket översättning av Koranen. Jag har inte slutfört min läsning av Koranen, varken den svenska översättningen som jag köpt för flera år sedan, eller den engelska översättning jag köpte för ca en månad sen här i Tunisien. Redan innan jag träffade Jihed och innan jag levde i Tunisien var jag alltså intresserad av islam och sökte kunskap om denna religion. När jag då träffar och lever med en muslimsk man, vore jag väl ganska dum och jag inte passade på att försöka lära mig så mycket jag kan om islam, när jag har ett så otroligt givande tillfälle. Vad jag kan säga för tillfället om min egen tro är att den inte är kristen. Jag valde för två år sedan att ingå den kristna gemenskapen genom att döpa mig i Svenska kyrkan. Jag tror på Gud och den kristna tron är den som jag alltid har haft närmast mig, och vars traditioner jag har vuxit upp med i mitt liv i Sverige. Därmed kände jag då att jag ville vara en del av en gemenskap som delade min övertygelse samt vars värderingar var lika mina. Det senaste året har jag dock insett att jag har gjort ett felaktigt val. En av de viktigaste stöttepelarna i den kristna tron är tron på treenigheten och det faktum att Jesus är Guds son. Treenigheten har jag aldrig riktigt fått grepp om. Att Jesus är Guds son tror jag helt enkelt inte på. Jag tror att Jesus var sänd av Gud som en profet och som hans budbärare åt folket, ja det göra jag, men jag tror inte att han är Guds son. Att då erkänna mig som kristen är falskt. Därmed ändrar jag mitt erkännande till att jag inte är kristen. Det betyder dock inte att jag nu, härmed erkänner att jag är muslim. Vad jag uttrycker är något som jag vetat inom mig själv under en lång tid. Jag är troende och kommer så förbli, formen för denna tro är än så länge min privata. Om jag väljer att följa islam kommer det vara på grund av att jag anser islam vara den rätta tron. Det sätt som jag ser på Gud. Och det sätt som jag anser att man skall se på Gud. Det kommer inte vara på grund av att min blivande man är muslim och att han har övertygat mig. Ingen utom jag kan göra det valet. Som troende kan jag inte vara falsk i min tro när jag är medveten om den rätta vägen. Vad jag nu är medveten om är att den rätta vägen för mig inte är kristendomen.  Utöver detta är jag inte klar i min övertygelse så att jag kan erkänna mig tillhöra någon annan religion. Jag tror på Gud.


Skrivet den 21 maj 22:44

Det har gått lång tid sedan sist. Jag vet. Det har absolut inte varit av någon annan anledning än att jag inte haft tillgång till internet. Så enkelt och banalt. Livet har gått sin gilla gång och dagarna har inte skiljt sig så mycket åt. Samtidigt har det skett underbara saker. Jihed har blivit farbror (igen) till en yttepytte liten tjen, Aartises. Vi var och besökte henne och mamma Houda igår när dem kom hem från sjukhuset. Så underbart liten och söt!!!

Jag har skapat en liten studiehörna för mig själv. Insåg att det inte är optimalt att studera i sängen eller soffan hela tiden. Pluggar mycket bättre vid bord, så nu har jag fixat ett och en läslampa dessutom. Det har faktiskt ökat mitt pluggande och lusten till det, vilket känns skönt. Det kan ju alltid hjälpa att det är uppsatsen jag jobbar på nu och det är alltid roligare med ämnen man valt själv :P

Jag har tagit reda på vilken Koranvers som står på halssmycket jag fick av Jihed i födelsedagspresent. Nämligen den vers som Muhammad (salla lahu alehi wa salem) sagt var den viktigaste i Koranen:

”Gud – det finns ingen gud utom Han, den Levande, skapelsens evige Vidmakthållare. Slummer överraskar Honom inte och inte heller sömn. Honom tillhör allt det som himlarna rymmer och det som jorden bär. Vem är den som vågar tala (för någon) inför Honom utan Hans tillstånd? Han vet allt vad (människor) kan veta och allt som är dolt för dem och av Hans kunskap kan de inte omfatta mer än Han tillåter. Hans allmakts tron omsluter himlarna och jorden. Att värna och bevara dem är för Honom ingen börda. Han är den Höge, den Härlige.” Koranen 2:255


Skrivet 15 maj 14:12

Jag vet att jag varit borta länge, det har inte varit någon uttänkt bloggpaus eller så, jag har bara inte haft tillgång till internet. Så nu får ni lite kaka på kaka i redan skrivna inlägg. Enjoy


Jag drömde mycket inatt. Olika drömmar varenda gång jag somnade om. Jag kommer inte ihåg allt. Eller rättare sagt, det mesta kommer jag inte ihåg. Så är det väl oftast med drömmar, tyvärr. Jag vaknade med ett ordentligt ryck en gång dock. Då drömde jag om en bilkrasch. Igår åkte vi nämligen minibuss-taxi in till Kantaoui. Halvvägs dit kraschade skåpbilen framför oss in i en lyktstolpe i mitten av vägen och välte. I skåpbilen satt fem män i framsätet. Alla klarade sig. Alhamdulilla. Vi klarade oss helt och hållet. Som tur var så bytte vår taxichaufför fil precis innan kraschen, och som tur var så körde han inte så fort, annars hade vi väldigt lätt kunnat kraschat in i skåpbilen framför oss. Men vi klarade oss och som sagt även männen i skåpbilen. Vad jag älskar med Tunisien är bland annat att så fort olyckan hände så springer alla, och då menar jag ALLA som är i närheten dit för att se vad man kan hjälpa till med. På mindre än två minuter var alla männen utdragna ur skåpbilen, skåpbilen vältes tillbaka, någon hade ringt ambulansen, och lyktstolpen var ur vägen från det andra körfältet. Alla hjälper till så gott man kan. Fint.

Sitter för tillfället och skriver på min uppsats. Alltså min uppsats i konstvetenskapen. Det sista som skall göras i denna kurs. Inser att ju mer man gör saker, ju bättre blir man. Processen med att skriva C-uppsatsen i kulturvård har lärt mig väldigt mycket. Bland annat att det är bättre att bara skriva och att sen ändra än att sitta och krysta och inte skriva något alls.

Inatt hade vi ombytta roller. Jihed somnade vid 23! Jag satt och pluggade och såg att han blundade men han påstod att han bara skulle vila ögonen, en minut senare snarkade han :) Jag fortsatte plugga och sen tittade jag på 10 000 BC som gick på tv. Så vid 01-01.30 stängde jag av tv:n och somnade. Även denna morgon har vi haft ombytta roller. Jag sov till typ 10, medan Jihed var uppe redan vid typ 4-5-tiden. Nu sover han dock igen :P Och jag pluggar. Tror jag skall väcka honom om en liten stund och tvinga ner honom på en liten promenad vid stranden, det är fint väder idag.


Kitties

Jag är irriterad. Irriterad på travelpartner.se som aldrig svarar eller ger mig mina pengar (vilket ni vet :P), irriterad på min handledare som inte svarar på mitt mail och irriterad på att jag inte lyckas få ljudet på datorn att fungera oavsett hur jag gör!!
Sitter med ljudet just nu och söker och gör olika saker hit och dit. Jag är ingen teknisk människa och får därmed nöja mig med att söka efter olika sätt att göra det på och sedan testa. Hittills har det inte funkat. Bläää!
Annars har det inte hänt så mycket sen igår. Började dagen med té och plugg.
Fortsatte med att plugga lite mer Islam efter det. Kan ju fortfarande tyvärr inte se filmen jag laddade ned. Igår letade jag runt bland lite olika bloggar och hamnade slutligen på islam.se där jag hittade en E-bok. Islam.se - Om monoteism. Så den började jag läsa imorse. Riktigt intressant!
Vi har fått ytterligare kattvänner. En kattmamma med sina tre underbart söta kattungar har flyttat in på bakgården. Efter att ha gett dem en skål mjölk så byggde Jihed ett litet krypin till dem, som dem sedan har spenderat hela dagen i :)

Libyen

Vi har fått nya grannar. Huset vi bor i har fyra lägenheter. Och ända sedan vi flyttade in så är det bara vi som har bott där. Igår flyttade en familj från Libyen in i lägenheten bredvid våran på nedervåningen. Just nu när vi sitter på Terassen så kom det precis in två familjer från Libyen. Det börjar märkas mer och mer att folk kommer från Libyen även hit upp till Sousse.

Häromdan när vi satt och kollade på tunisiska nyheter så visade dem bilder från Libyen. Har svårt att få in i huvudet att det händer så pass nära som det faktiskt gör. Det är skrämmande. Inte på det viset att jag är rädd för att det kommer att hända något här i Tunisien nu efter revulotionen. Men Libyen är jättenära och folk som faktiskt har flytt från sitt eget land dem närmaste veckorna kommer hit.
På dem tunisiska nyheterna pratar dem nu väldigt mycket om vad Ben Ali faktiskt gjorde medan han hade makten. Jag förstår ju inte, men det som Jihed förklarar så är det ENORMA summor han har tagit för egen räkning. ENORMA!! Ofattbara summor rent av. Det handlar om flera miljontals dinarer per år i över 20 år. Sjukt! En konsekvenstanke blir ju att tänk vad detta land hade kunnat få och vad man hade kunnat uträtta här om dem pengarna faktiskt hade tillfallit landet och inte Ben Ali och hans familj. Galet!

HGO söker doktorand

Satt och kollade runt lite på ams.se lite sådär halft och halft, och vad hittar jag om inte att HGO söker doktorand i Kulturvård! Just exakt det jag i framtiden vill ha!!
Det passar ju inte riktigt i tid dock :S Man måste ha poäng på avancerad nivå vilket jag inte har, så jag får bara hoppas på att dem söker igen om några år :)

Doktorand i kulturvård

Högskolan på Gotland

Publicerad: 2011-05-04, Annons-ID: 1905713


Janssons

Vet ni vad jag är riktigt riktigt sugen på just nu? JANSSONS FRESTELSE!! Så till den grad att det nästan vattnas i munnen på mig!! MMmmmm Jansson!!
Bara titta så underbart gott det ser ut! Mmmmmm MUMMA!!!
Jag har till och med bett mamma ta med ansjovis ner hit när hon kommer i juni ;) Grädde är ju dock lite mer svårt att ha i en resväska. Men jag hittar ingen grädde så som vi har den i Sverige här nere. Bara creme fraiche och mjölk. Man använder ju inte grädde i matlagning som vi gör i Sverige, men någonstans borde jag väl få tag i det, eller?
Ni kanske ser att jag har bytt header oxå, fin va! :)

Travelpartner

Är riktigt jävla förbannad på Travelpartner.se kan jag meddela. Värre service får man leta efter!!
När allt sket sig när jag skulle åka ner hit i januari så bokade jag en resa med dem. Resan jag bokade skulle gå via Belgrad, men även den blev inställd. Jag blev uppringd av dem där dem meddelade att den blivit inställd och att jag skulle få mina pengar tillbaka inom 10 veckor. 10 VECKOR!!! :O Dem svarade att det inte är upp till dem utan till den resebyrå dem har bokat min resa hos. Ja inte mycket att göra åt det, jag får väl mina pengar innan dess tänkte jag.
Dem sa dock om jag ville ha mer hjälp att hitta en ny resa så kunde jag ringa deras kundtjänst. Så sagt och gjort, jag ringde deras kundtjänst och bad dem hjälpa mig hitta en ny resa. Jag tänkte då att om man är anställd för att sitta i en kundtjänst på ett företag som säljer flygresor bord eman ju vara hyfsat bra på att hitta bra flygreso på olika sätt. Men icke!! Killen i kundtjänsten hittade en flygresa med tre stopp för 15.000 kr till mig, när jag då sa till honom att jag hittat flertalet reguljära flygresos med en kostnad under 3.000 med bara ett stopp blev han tyst. Ja jag tackade för hjälpen och sa att jag nog klarar mig själv.
Senare fick jag ett mail av travelpartner, där dem beklagade att min resa blivit inställd och att dem skulle betala tillbaka mina pengar efter mellan 2-16 veckor(!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)
När vi förra veckan hamnade i vecka 16 så mailade jag dem. Direkt fick jag ett svar tillbaka. Med informationen om att dem skulle svara mig inom 5 dagar. Eh okej så dem behöver alltså 5 dagar för att läsa ett kundtjänst mail?? I alla fall så fick jag igår svar från dem igen, att dem skulle titta på saken och höra av sig till mig.
Jag fattar inte?? Vad sysslar folk med på detta ställe?? Hur kan det ta så evinnerligt lång tid för dem att utföra saker och ting? Till den gräns att dem nu inte ens har hållit dem 16 veckor dem utlovat från början?!
Jag kommer ALDRIG mer boka eller ha något att göra med Travelpartner.se, Aldrig!

Inget ljud och pendangporträtt

Asså ibland lyckas jag med dem mest konstiga sakerna. Igår lyckades jag nämligen med att ta bort det program som gör att jag har ljud på datorn. Jag har numera alltså inget ljud på datorn. Idag har vi försökt hitta samma program igen eller något liknande utan något vidare resultat, hoppas på morgondagen! :) Detta gjorde tyvärr att jag inte kan se filmen om Muhammad (salla lahou alaihi w salem) som jag laddade ner igår, får se om vi får det att funka till imorn.
Idag har jag satt igång med B-uppsatsen som jag skall skriva i Konstvetenskapen. Skall göra en genushistorisk undersökning av ett pendangporträttpar. Spännande! Har börjat med att läsa lite böcker och måste även snart bestämma mig för vilket porträttpar jag skall jobba med.
Sen kan jag ju meddela på en gång att den anonyma läsare som kommenterade mitt senaste inlägg inte kommer få något svar förrän det finns ett namn bakom kommentaren. Det går att lämna både namn och mail för vidare diskussioner med mig.

Islam

Jag har ju berättat för er att jag för någon vecka sedan köpte en Koran. Jag läser i den varje dag och har kommit en liten bit vid det här laget. Då jag ju inte kan läsa arabiska varken med arabiska bokstäver eller franska så läser jag en engelsk översättning som inte riktigt är det enklaste att förstå sig på. Det är tur att jag har Jihed bredvid mig när jag läser då jag frågar och han förklarar bäst han kan.
Igår hittade vi även tv-kanalen Islam Channel som jag genast satt klistrad vid. Att läsa koranen är självklart det bästa sättet att lära sig, men jag behöver även få saker förklarade som jag inte förstår eller få höra på diskussioner mellan muslimer. För detta är denna kanal perfekt! Det finns givetvis flertalet muslimska kanaler som visar liknande program, men dem är oftast på arabiska och Islam Channel är på engelska, så jag förstår!
Idag letade jag även reda på denna film om Muhammad (salla lahou alaihi w salem) som jag nu har laddat ned och skall spendera kvällen eller eventuellt morgondagen med att se. Dag för dag lär jag mig mer och mer om Islam.

24 bast!

Jag skrev faktiskt ett inlägg igår, men då blogg.se har haft diftproblem så gick det inte alls att skriva något så det fick va.
Jag har ju lyckats med bedriften att gå och fylla år under dem senaste dagarna, rättare sagt i lördags. Och jag blev hela ett år äldre, 24 år är jag nu. Oj oj. Nej ärligt talat det var ingen skillnad på hur jag kände mig på fredagen och på lördagen, en dag gör ingen skillnad. Däremot har ju detta året inneburit en del förändringar som ni vet ;)
Födelsedagen måste jag ju berätta lite om. Vi slappade (som vanligt) på förmiddagen innan vi begav oss till Maman och myste lite med syster och systerson också. Sen begav vi oss hem igen och Jihed sprang och gjorde lite "ärenden" :) På kvällen gick vi till Al Mandra, restaurangen där vi planerar att ha bröllopet, och tog en drink. Där sitter vi i lugn och ro och pratar när det blir mörkt i lokalen, musiken ändras och fram kommer all personal med en chokladtårta med sprak och tomtebloss och sjunger för full hals för mig och klappar i händer :D Vi orkade bara en bit var och gav resten av tårtan till personalen. Efter tårtan fick jag presenter. Av Jihed fick jag två underbara halssmycken med kedjor. Ett koran-citat som han fått av sin mamma när han var liten, så på baksidan står deras initialer och vi skall skriva dit ett A samt ett underbart smycke med en safir och en diamant som ni får se på bilden nedan då det är lite svårt att ge en bra beskrivning. Broschen på bilden fick jag av hans mamma, det är en brosch som hon fick av sin mamma som ung. Jag är riktigt nöjd med mina fina presenter och den underbara dagen!
Idag har jag skaffat mig en ny katt-kompis. Jag har döp honom till Skräcken. Första gången vi träffades skrämde han nämligen livet ur mig. Jag skulle gå på toa och när jag öppnar dörren får jag syn på det värsta kattskrälle jag sett som även han livrädd försöker fly ut ut badkaret upp till fönstret. Vi har alltid badrumsfönstret öppet då det blir väldigt fuktigt därinne annars, och min gissning är att han var törstig. Direkt efter incidenten ställde jag ut en skål med vatten på bakgården. Men så imorse när jag skulle in och börja tvätta så var han där igen, denna gång hade han lite problem med att ta sig ur badkaret då han inte verkade få något grepp med tassarna och det tog honom lite längre tid. Dumma katt tänkte jag, då det verkar ju avsevärt med problematiskt att hoppa upp till fönstret, klämma sig igenom det denna gång nästan helt stängda fönstret för att hoppa ned i badkaret och dricka vatten, när det faktiskt står en skål vatten utanför fönstret. Jag ställde ner skålen på marken och DÅ fattade han och började dricka, jag var även snäll nog att ge honom ett ägg då hans päls ser förskräcklig ut, bara se:
Ägget åt han snabbt upp och efter det ansåg han att jag var bäst i världen och medan jag försökte hänga tvätt på gården, så sjöng han serenad för mig och strök sig mot väggar och palmer. Men han ser fortfarande förskräcklig ut och får fortsätta heta Skräcken! :P
Jag avslutar med en kvällsbild på dem underbara rosor som växer utanför vårat fönster, dem doftar underbart! Och så vill jag bara påpeka att jag nu har 8 myggbett på högra armen och 5 på den vänstra! Usch! Ni kan väl tycka lite synd om mig för den skull va, snälla råååå! :P

Stranden

Idag har vi myst på stranden i det härliga vädret!! Underbart!

Titta vem där

Min kära blivande man (hi hi) satt med blocket för sig själv iförrgårkväll medan jag satt och sjöng till en låt jag tränar lite på. Detta är resultatet:
Det är jag :)
Han är den sötaste som finns!!!

Språkträning

Dem senaste dagarna har vi haft lektioner i svenska, tunisiska och arabiska. Jihed håller på och lär sig det svenska alfabetet och lite ord. Jag utvecklar dem få fraser jag kan på tunisiska och lärde mig igår skriva mitt namn, Jihed och Jiheds efternamn Krimi på arabiska :)
Detta har jag skrivit!!! Stolt!!
Det står: Amanda <3 Jihed ;)


Maj

Sköna Maj välkommen!! Nu är det maj! Hi hi.. Maj är en fin månad tycker jag, speciellt lördag denna vecka är en fin dag ;P
Vi var ju på tunisisk bröllop i dagarna som var, som ni vet. Vi var på hennadagen och tänkte visa dem bilder jag tog av bruden därifrån. Här bär hon en traditionell tunisisk (tydligen väldigt tung) dräkt.
Detta är inte bruden :P Detta är världens sötaste systerson!! Som dessutom snart skall bli storebror ;)
Den sista dagen på bröllopet firades igår i Kairouan, vi hade tänkt åka dit men fick inte tag på någon bil tyvärr. Så vi var hemma och myste istället :)
Har glömt att visa er bilderna från när vi (eller rättare sagt Jihed) lagade mechwiya. Det är typ en röra med felfel (grön pepparpaprika), tomater, vitlök och olja som man äter med bröd, sjukt gott!! Man grillar grönsakerna innan man tar bort skal och sedan mixar allt, mumma!
Felfel
Tyvärr var jag hungrig så det blev inget kort när det var färdigt :P
Just nu är vi i Sousse på ett café och väntar på Afef (syrran) som skall komma och hänga lite med oss. Idag är det jättekonstigt väder, det är molnigt och tryckande men väldigt varmt, mysko väder om ni frågar mig.
Tjo!

Intresserad av jeans?

Vi har fått hem en hel hög med jeans, eller rättare sagt två fulla resväskor och två kartonger med jeans. Både för killar och för tjejer. Tyvärr är inga av dem i närheten av min storlek, men jag har plockat ur några som jag tänkte visa er ifall någon skulle vara intresserad? Det är italienska märkesjeans. Jag lägger upp lite bilder så får ni se och om det är någon ni gillar eller om ni är intresserade får ni höra av er (gärna via fejan) om storlek och så. Jag kan endast meddela den storlek som står i byxorna. Enjoy!

RSS 2.0